Никой не трябва да слага личната си кариера пред стабилността на България. Затова благодаря на Андрей Гюров, че се оттегли. Показахме какво означава лидерство. Това заяви премиерът Кирил Петков по повод оттеглянето на кандидата на "Продължаваме промяната" от надпреварата за поста гуверньор на БНБ.

"Когато няма разбирателство, по-добре е да се направи стъпка назад, вместо да се настоява на всяка цена за нечия позиция на нечие място. Нищо не изисква това бързо действие в момента, може се седне и да се избере една обединяваща кандидатура", коментира министър-председателят.

По думите на Петков гуверньорът на БНБ трябва да има "едно най-важно качество - висок морал и висока етика".

"Това е по закон. Всяка друга банкова позиция изисква добър опит и познания, но когато говорим за човек, който трябва да управлява всички парични потоци на държавата, тогава се изисква етика и морал с по-висок стандарт", обясни премиерът.

Той говори и за новосъздадения институт за наука към Софийския университет.

"Когато казваме, че искаме нашите деца да се връщат обратно - това е начинът", посочи Петков.

България застава твърдо зад Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT, заяви днес премиерът на откриването в НДК.

Институтът се открива в партньорство с двата най-големи технологични университета на Швейцария - с Федералния технологичен институт в Цюрих (ETH Zurich) и Политехническия университет в Лозана (EPFL).

Сред присъстващите на официалното начало са президентът Румен Радев, европейският комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, ръководителят на швейцарския отдел по икономически въпроси, образование и изследвания, и бивш президент на Конфедерация Швейцария (2021 г.) Ги Пермелин.

Премиерът Петков каза, че институтът ще се ръководи от световноизвестни учени - българи и чужденци, идващи от най-добрите университети в САЩ и Израел. Целите на INSAIT са България да стане най-доброто място в света в областта на компютърните науки и изкуствения интелект, както и държавата ни да привлече най-големите компании в света и те да отворят своите центрове в България, заяви премиерът. Google, Amazon, DeepMind вече инвестираха в ISAIT, каза Петков. Той каза, че правителството спазва своето обещание - да върнем в България най-талантливите ни умове.

България застава твърдо зад този институт и ще го финансира с 10 млн. долара на година през следващите десет години - общо 100 млн. долара, съобщи министър-председателят. Петков разясни модела, по който институтът трябва да се финансира - държавата застава с 10 млн. долара на година, Google, Amazon, DeepMind инвестират 7 млн. долара, а българските технологични компании инвестират 6 млн. долара. Само когато частният сектор и държавата работят заедно, могат да се родят идеи, да се постигнат резултати, които са конкурентни и на световно ниво, заяви премиерът. По думите му този модел на финансиране създава мост между науката и бизнеса, които, подкрепяни от държавата, могат да се развиват успешно и да подобрят качеството на живот у нас.

Министър-председателят специално благодари на проф. Мартин Вечев, който от мечта успя да превърне този институт в успех за България, а скоро - за Европа и за света.