Премиерът Бойко Борисов дойде на неформалната среща на министрите на отбраната тази сутрин в НДК.

Срещата е подготвителна по темите от дневния ред на Съвет "Външни работи/Отбрана". Ще бъдат дискутирани въпроси, свързани с развитието на инициативите по прилагането на приоритетите на Глобалната стратегия в областта на сигурността и отбраната, отношенията ЕС - НАТО, военни операции.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини коментира пред журналисти, че на срещата ще има възможност да бъде разгледано изпълнението на Постоянното структурирано сътрудничество в областта на отбраната и проектите, съобщи БТА.

Тя отбеляза, че на европейския съвет през юни фокусът ще бъде върху това какъв е напредъкът на работата по европейската обрана. Като друга важна тема Могерини отбеляза дискусията с представителите на ООН и НАТО за това какво може да се направи по-добре в съвместната работа и координацията на мисиите и операциите за превенция на конфликтите.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза пред журналисти, че очаква конструктивен разговор, като също открои темата за постоянното структурирано сътрудничество.