Представители на протестиращите майки на деца с увреждания отидоха на среща с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Това стана след като те повече от два часа преговаряха в Народното събрание в кабинета на председателя на парламента Цвета Караянчева с министъра на труда Бисер Петков, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова във връзка със спорни текстове от проекта на закон за личната помощ.

Междувременно парламентът прие бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2019 година. В него са включени 150 млн. лева за хората с увреждания, за които премиерът Бойко Борисов пое ангажимент.

Средствата първоначално бяха в трансферите на централния бюджет. Депутатите ги прехвърлиха в бюджета на социалното министерство. Приходите в бюджета са в размер на 26 млн. лева, 21,5 млн. лева от тях идват от данъчни такси.

Почти 1,3 млрд. лева са разходите за следващата година, като към тях се добавят 150 млн. лева за хората с увреждания. За персонал министерството ще изразходи 109,2 млн. лева. Най-много от разходите в бюджета ще се похарчат за хората с увреждания, за социална закрила и равни възможности, и за социално включване.