Възложил съм на Кирил Ананиев до две седмици да поправи методиката за възнагражденията в болниците, за да са доволни и медицинските сестри, каза пред журналисти в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов.

Днес протестиращи медицински сестри блокираха булеварди в няколко града. В София те протестираха пред Министерството на здравеопазването. Сред тях бяха медицински сестри, лаборанти, акушерки, физиотерапевти, фелдшери и други. Те блокираха движението по бул. "Мария Луиза" в района.

Медицинските специалисти се заканиха, че протестите ще продължат, докато исканията им за по-високи заплати и по-добри условия на труд не бъдат чути. Те опънаха символично и палатка пред Министерството на здравеопазването, която ще остане до края на днешния протест, а в следващите дни в определени часове отново ще бъде поставяна пред сградата.

"Яд ме е, толкова добри неща правим и енергията ни отива просто ей така. Вчера 53 млн. лв. Представете си новина, която пускате: "Няма да има великденски надбавки". Днес работят с медицинските сестри. След като оправихме малките болници, общинските. Възложил съм на Ананиев, две седмици максимум, да ми поправи методиката. Даваме огромни пари в здравеопазването, само че шефовете на болниците си дават ДМС-та, правят си някакви такива неща, които не стигат до сестрите. Да ми направи методика, ако трябва ще доплатим и това трябва да се случи, трябва да са доволни. И това сме вършили днес", коментира Бойко Борисов. 

Толкова хубави неща днес станаха и си отровихме пак деня. Пакетът "Мобилност" социалистите и либералите, сиреч нашата опозиция в България, гласува той да влезе извънредно, въпреки дори, че са нарушени някои от правилата, каза още премиерът.

"В България те говорят друго. А днес техните партии тук направиха това. Говорих пред ЕНП и помолих колегите не само да се въздържат, но и да ни помогнат, защото това е изключително важно за българските транспортни работници. Имаме още ходове. Сега пред цялото ЕНП говорих и ми обещаха да помагат, след това в триалозите с Румъния. Имаме няколко общи мероприятия с Румъния, ще говорим с колегите там и в Букурещ. Това им казах и днес - това е много сложна тема и изисква този дебат да продължи още дълго", коментира Борисов и припомни, че е поел ангажимент в България.

"И като Таяни ми каза, че социалистите и либералите тук са "натискали" да влезе, въпреки че той като председател не го е искал, аз бях вдивен. Той го каза и пред камерите", каза още Бойко Борисов.