"Искам да поздравя всички, които работиха толкова много за Плана за възстановяване и развитие - абсолютно всички министерства, които работиха ден и нощ. Вече можем да кажем, че финалната версия е абсолютно готова." Това съобщи премиерът Кирил Петков преди началото на заседанието на МС.

"Първото нещо е, че гарантира енергийната сигурност на България, запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн и едновременно с това сме изцяло в рамките на зеления преход. Използвахме иновативни решения, включително батерии и ВЕИ за жилищата", обясни Петков.

По думите му върховенството на закона в страната ни е поставено на пиедестал в Плана.

"Едновременно с това искам да поздравя и за подхода за справедлива България. Върховенството на закона е сложено на огромен пиедестал и е голям приоритет. Най-накрая имаме механизъм, който засилва контрола върху главния прокурор и това ще става със съдия, който временно ще вземе ролята на разследващ прокурор и след това ще бъде върнат отново като съдия, така че да няма конфликт на интереси", допълни министър-председателят и посочи, че ще започне и реформа в Антикорупционната комисия.

"Ще има и големи реформи в това как се извършват обществените поръчки. Както всички знаем, това беше огромен проблем в предишните управления на България", подчерта още Петков.

"Вместо да имаме много различни проекти, този финален план включва голям фокус върху жп транспорта с нови влакове и железници. Увеличаваме общия размер на средствата в бизнеса и специален акцент към иновативните компании и стартиращите компании", каза още премиерът.

"Можем да се поздравим, че България има един много добър работещ план, и очакваме днес до края на деня и в утрешния ден Европейската комисия да ни го предаде финализиран", подчерта министър-председателят.

Петков коментира и темата с кораба с български моряци в Мариупол.

"Българското правителство и българските служби работят ежечасно и дават допълнителна информация какво се случва. Хората са в добро състояние, имат храна и вода за още 10 дни, даже точно преди 5 минути, преди да вляза, разговарях с капитана на кораба", обясни премиерът и продължи:

"Проблемът е, че има 260 метра от кораба до до оградата, в тези 260 метра има скривалище, в което има бойни действия. И тази сутрин е имало стрелби. Тези 260 метра не са безопасни да бъдат преминати от никого. Когато този коридор стане зелен, веднага имаме пълна организация да бъдат изведени оттам. Сложили сме живота и здравето на тези хора като приоритет над всичко".