Служебният министър-председател Гълъб Донев проведе кратка среща с крал Чарлз Трети часове преди днешната коронация в Лондон. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Двамата разговаряха по време на приема, даван от краля и кралицата консорт за чуждестранните гости в Бъкингамския дворец.

Засилването на двустранното сътрудничество в сигурността, търговията, културата и образованието бяха сред акцентите в разговора на премиера Донев и Чарлз Трети.

Освен това двамата обсъдиха откритата наскоро мащабна изложба в Британския музей, където България е представена с едно от най-забележителните си съкровища - Панагюрското. Крал Чарлз Трети изрази възхищението си от експозицията, а министър-председателят Гълъб Донев отбеляза, че Панагюрското съкровище е уникален шедьовър на древното изкуство, което успява да впечатли целия свят.

Визитата на министър-председателя Гълъб Донев в Обединеното кралство продължава и днес, когато премиерът ще представлява България на церемонията по коронацията на британския крал, добавя БТА.

Чарлз Трети наследява трона от майка си Елизабет Втора, която почина през септември миналата година.