Премиерът Кирил Петков се зарече, че няма да бъдат разпъвани чадъри над никого от новата власт, ако извърши нещо нередно.

"Аз съм дал на Бойко Рашков пълна свобода за всяко едно разследване, което той може да направи. Чадърите свършиха. Никой оттук нататък не може да се чувства защитен, независимо дали е в управляващата коалиция, дали е министър, дали е отвън", заяви в интервю за "Панорама" по БНТ министър-председателят.

"Аз го харесах като министър. Единственото, което трябваше да направя, е да говоря с моите коалиционни партньори и все пак да имаме едно съгласуване", каза още Петков за Рашков. 

Той коментира и вчерашния отказ на прокуратурата да образува досъдебно производство по казуса с гражданството му.

"Аз приемам тяхното решение като преценка, че това, което съм направил, не е по никакъв начин престъпление", коментира премиерът прекратяването на проверката от обвинението. Петков отново повтори, че вярва, че попълвайки декларацията, не е направил нищо нередно. "Оценявам тяхната стъпка като добре свършена работа. По никакъв начин не искам това да бъде повлияно от моята нова позиция. Няма човек, който да се чувства над закона, включително и аз самият", категоричен беше Кирил Петков.

Премиерът обясни, че в момента екипите на мнозинството обсъждат всички законови промени, които трябва да се направят и по отношение на прокуратурата, и във връзка с изтеклия мандат на Инспектората към ВСС.

"Моята мечта е да имаме правосъдие, което да покаже, че в България няма безнаказано нарушаване на закона. Не е моята роля да чегъртам никой, нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и КПКОНПИ, които да нямат никакви спирачки да проверяват всеки крадец в България. За мен е важна лустрация на крадците и това трябва да стане институционално. Не може да стане през институции, които това не им е работата", коментира министър-председателят.

Премиерът подчерта, че присъствието на служебни министри в кабинета е, защото е искал да има приемственост.

"Имаме ужасно много проблеми във всички сектори, знаехме го и преди да влезем тук. Добре е, че все пак има една приемственост от служебния кабинет към новия. Предишният министър-председател също е в новото правителство и това даде възможност в първите дни да имам човек, който да мога да попитам. Миналия път, когато бях просто в ролята на министър, нямах тази приемственост, защото се видяхме с предишния министър, предадоха ми кабинета и ми казаха да се оправям", допълни Петков.

И отрече тези служебни министри да са свързани с държавния глава. Президентът няма своя квота министри, категоричен беше Кирил Петков. "Нито е изисквал, нито е комуникирал за някакви кадри", допълни той. И беше категоричен, че по никакъв начин не се чувства длъжен на Радев, а "правителството стои достатъчно добре на своите крака". "Но бих се постарал да имаме достатъчно координация с президентството, за да имаме единен глас навън", коментира още Петков, като направи сравнение с разнобоя между предишния премиер Бойко Борисов и президента.

Кирил Петков определи гласувания от парламента мораториум върху цените на тока, водата и парното, като правилната стъпка.

"Не е нормално на първия ден, когато новото правителство беше гласувано, да имаме такъв скок на цените. Поне една седмица да бяха изчакали да окомплектоваме екипите, да има зам.-министри. За мен това не беше добър знак", каза по адрес на КЕВР премиерът.

"От тази гледна точка мисля, че това, което се случи и с мораториума, беше правилната стъпка. Това, което ще поискам като министър-председател, е внимателно да се обследва преди крайният клиент да плаща по-високи цени, ние трябва да сме си свършили домашното. Трябва да сме сигурни, че през системата не изтичат средства и не обогатяваме едни хора, примерно външни доставчици, друг тип контрагенти, които да са на завишени цени и същевремено с това да казваме - понеже цените се качват по принцип, дайте да ги вземем от крайния потребител. Това трябва да стане мярка, когато няма друга възможност", заяви твърдо премиерът.

Петков повтори още, че няма промяна в българската позиция за Северна Македония

"Тук не става дума за отстъпване, а за намиране на общи ползи, да печелим от "едно добросъседство", коментира министър-председателят въпроса с прословутите 6 месеца, с които обяви, че ще разполагат работните групи на двете страни, за да излязат с резултати по различните теми.

Попитан как определя своя кабинет с една дума, Кирил Петков обобщи: "Практичното правителство".

И се върна към добилата популярност негова фраза от началото на проекта "Продължаваме промяната", когато обяви, че "с десни политики ще имаме леви резултати".

"Идеологията остава на заден план, ние искаме да сме практични, имаме цели, които искаме да постигнем. Имам една мечта - след 10 години България да бъде мястото в Европа с най-доброто качество на живот - сравнително чиста природа, добро здравеопазване, добро образование, балансирано качество на живот", обобщи премиерът.