Прокуратурата няма да образува досъдебно производство срещу премиера Кирил Петков по казуса с канадското гражданство при встъпването му в длъжност като служебен министър на икономиката. Няма данни за извършено престъпление, стана ясно от изявленията на  Спецпрокуратурата и Софийска районна прокуратура, която прекрати проверката.

В брифинга участваха ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова, ръководителят на Софийска районна прокуратура Невена Зартова и говорителят на СП Христо Кръстев.

Проверката е извършена по една жалба, към която впоследствие са били присъединени още 8 сигнала. Преписката беше образувана на 15 септември, а на 15 декември изтече нейният тримесечен срок.

Няма данни за извършено престъпление от Петков по отношение на Надзорния съвет и УС на ББР, стана ясно от изявлението на обвинението след извършената проверка. Затова преди три дни наблюдаващият прокурор е постановил отказ от образуване на досъдебно производство заради смяната на борда на ББР, като мотивите му са, че в хода на проверката не са събрани данни Кирил Петков да е бездействал по служба или да е превишил своите права по закон, обясни Маджарова.

Относно сигналите за деклариране на неверни обстоятелства в декларация за имущество по повод сигнал, че участва в търговски дружества или юридически лица с нестопанска цел, наблюдаващият прокурор е преценил, че сами по себе си те не могат да обособят наказателна отговорност по закон, тъй като се отнася до КПКОНПИ.

Относно извършване на документно престъпление за декларирано невярно съдържание за гражданство, "Спецпрокуратурата не е компетентна, тъй като към датата Петков не е бил член на Министерския съвет като служебен министър", коментира Маджарова. По тази причина спецпрокурорът е дал отказ от досъдебно производство и е изпратил цялата преписка в Софийска районна прокуратура по компетентност, тъй като Кирил Петков е разглеждан в качеството му на обикновен гражданин в онзи момент. Няма законово или подзаконово задължение за попълването на подобна декларация, заключиха още от обвинението. 

"Действително, в декларацията е отразена невярна информация, но тя има единствено заявителски и уведомителен характер, тя няма доказателствена стойност", обясни ръководителят на СРП Невена Зартова.

На 27 октомври Конституционният съд се произнесе, че частта от президентския указ, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър, нарушава Конституцията. Делото пред КС бе заведено от депутати от ГЕРБ, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

Членовете на КС обаче изтъкнаха, че президентът няма задължение да провери декларацията на Петков за това, че няма друго гражданство освен българско.