Аз съм европеец, но България ми е по-мила. Ние положихме такава воля от всички. Усилията на България за пазене на границата, плюс работещото споразумение с Турция гарантираха границата на ЕС - това е солидарността, каза Борисов пред журналисти на летище София, след като се върна от Австрия.

Винаги съм казвал, че Германия е моторът на Европа и че последното десетилетие канцлерът на Германия Ангела Меркел е допринесла за просперитета на цяла Европа, каза още Борисов. Ние сме солидарни, но аз солидарността я разбирам по друг начин - всяка външна на ЕС държава да носи отговорността за границите си, посочи той.

Когато дойде бежанската вълна всички бяха неподготвени, но две правителства на България направиха над 230 - 240 километра защитно съоръжение на границата, инвестирахме в полиция и жандармерия, пратихме и армията на границата, получихме и финансова помощ от ЕС и можем да кажем, че миграционния натиск е сведен до нула, каза Борисов. Дадохме и добър пример със Срещата на Върха във Варна между ЕС и турския президент Реджеп Ердоган, добави той.

От 2015 година до вчера ние сме защитавали една и съща позиция, работеща според мен за всички в ЕС, каза Борисов. А тя е: едновременно да се задействат три мерки. Те са: осигуряване на външните граници на ЕС; да се преговаря с държави извън Европа за т.нар. хотспот-ове, където да се разделят бягащите от войната от икономическите имигранти. И трето - да се говори за вторичното преразпределение за влезлите вече законно имигранти, добави той. Борисов посочи, че е предложил да се спре достъпа на емигранти до ЕС, докато се решат спокойно всички проблеми.

Ако някой има нужда от тези емигранти и ги заяви, да ги вземе, ако не - защо ние трябва да бъдем наказани, каза Борисов. Парите не са проблем - биха дали милиарди на този, който се съгласи да ги вземе. Проблем е политическата криза в Европа на тази тема, каза Борисов. Видяхме в колко държави дойдоха на власт хора, които категорично казват, че не искат тези имигранти, допълни той. Не мога да си позволя да поема този дългосрочен риск с възможни тежки последици, посочи Борисов. Винаги съм се прекланял пред хуманността на Ангела Меркел, защото тя пое тежестта на всички. И на Виктор Орбан публично съм казвал че през България са минали 60 хиляди души - 20 хиляди по времето на БСП и 40 хиляди по наше време. През Унгария сигурно са минали двойно повече и Германия ги взе, каза Борисов.

ЕС още не платил е на Турция парите по споразумението за бежанците и сега те ги държат само на добра воля към България, каза още премиерът. Неслучайно всички ни дават за пример, затова казах на останалите да направят същото - да си пазят границите за да гарантираме на европейците сигурност. Много съм европеец, но на първо място са ми българите, добави той. Мисля, че трябва да се намери общоевропейско решение, защото не става дума за нелегалните емигранти, а за тези, които официално са дошли на границата и са регистрирани. Тук са регистрирани така 700 души. Затова и написахме че страните могат да приемат тези емигранти доброволно и държим на тази позиция. Тя отчита и мнението на много от страните - като тези от Вишеградската четворка и Балканските държави, посочи Борисов.