Амбицията е на 6 март, когато настоящото правителство подаде оставка, да има готов кабинет, който веднага да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, разбира се, след приемането на мандата от президента. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, който присъства на откриването на новия Център за оцеляване на море във ВВМУ във Варна.

По думите му имената на новите министри ще бъдат обявени, след като бъде готов целият пакет.

Някои от министрите се умориха от непрекъснатите нападки, които в огромната си част не са съвсем справедливи, често дори злонамерени, коментира Денков, цитиран от БТА.

Той подчерта, че все още не са обсъждани имена за министри за предстоящата ротация. Премиерът допълни, че тъй като това е седмият кабинет, в който участва, вече е наясно, че винаги има нужда от време министърът да навлезе в работата и да усвои как да работи с администрацията.

Според Денков това е причината всяка смяна, особено за по-кратки периоди от време, да е доста рискова да няма кой да поеме задачите.

Той коментира още, че с избора на конституционни съдии е имало закъснение и е необходимо максимално бързо да се продължи и с регулаторите, което е въпрос на планиране в Народното събрание.

"Очевидно е, че в КЗП имаме много сериозен проблем, КЗК е ключова институция, свързана с инвестициите в страната, и там също трябва да се действа", посочи премиерът.

Акад. Денков каза още, че в момента се работи да се подсигурят максимално програмите за интеграцията на украинските бежанци у нас. Неговата оценка беше, че образователната система се справя с приемането и обучението на децата им.

На въпрос за моряците ни, задържани в Червено море, премиерът коментира, че по темата няма противоречия в българските институции. Ясно е, че трябва да има координирано усилие в този критичен за световното корабоплаване участък, обясни Денков.

Според него въпросът е дали да се изпратят един или двама наши офицери, които да участват в координацията на дейностите. В момента няма такова решение, така че не е ясно дали пращаме или не, посочи Денков.

По думите му е хубаво в този район да не се стига до ескалация на напрежението, но това зависи и от другата страна, а не само от ЕС или от България.