Премиер, президент и председател на Народното събрание се събраха за церемонията по издигането на националния флаг пред президентството по случай Деня на народните будители.

На церемонията присъстваха председателят на парламента Росен Желязков, премиерът Николай Денков, политици и министри, сред които началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и министърът на отбраната Тодор Тагарев. 

Церемониалната част от отбелязването на празника продължи в Гербовата зала на "Дондуков" 2, където президентът произнесе празнично слово в присъствието на премиера, министрите на културата и образованието, председателя на Народното събрание, столичния кмет Йорданка Фандъкова, културни и просветни дейци. 

Още снимки вижте тук>>

"Повече от век 1 ноември ни припомня светлия пример на най-достойните представители на нашия народ", заяви президентът Румен Радев в приветствието си.

"Възрожденци, просветители, книжовници и артисти, вградили своя дух в бъднините на България. Личности, които с думи, знание, талант и пример будят сърцата и душите на българите", добави държавният глава.

Снимка: БТА

"Духовността, просветата и родолюбието са в основата на напредъка, единството, силата и самочувствието на българската нация, каза Радев. Голямата кауза, същността на будителството - тази изцяло българска духовна категория, остава неизменна - това са младите, бъдещите поколения на България. Днес децата ни гледат към бъдещето през технологиите, които обещават да ги направят много по-продуктивни и по-успешни, от всякога", каза Радев, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

По думите му именно будителството ни връща към нашите корени.

"Още през 1922 г. министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски обосновава необходимостта от Ден на народните будители с думите: "Нашата младеж трябва да знае, че животът само тогава е ценен, когато е вдъхновен от идейност, от стремеж; само тогава животът е съдържателен и смислен, когато е обзет от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното...", каза държавният глава.

Снимка: БТА

"Затова днес, утре и винаги ще имаме нуждата от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, за да не забравяме кои сме, за да помним най-важния урок, а именно мъдростта и силата на будителството, които да ни водят през ветровете и изпитанията на времето", заяви Румен Радев.

Снимка: БТА

Президентът призова днес да изразим вечната ни благодарност към примера и делото на духовните будители на България от миналото и на днешните будители, към тези, които ни носят познанието и надеждата, към непримиримите.

Снимка: БТА

По повод празника в церемонията участваха и деца от детска градина "Бърборино", като изпяха песен и рецитираха стихотворение.

Снимка: БТА

Снимка: БТА