Разледваният за сводничество бивш кмет на пазарджишкото село Семчиново Пламен Темелков отново поема управлението. Той беше преизбран на кметския пост с 200 гласа преднина пред опонента си от ДПС Димитър Джамов, съобщи Радио Пловдив.

Предишният мандат на Темелков беше предсрочно прекратен от Върховния административен съд заради четиримесечния престой в испанския следствен арест. Сега той е на свобода под парична гаранция.

Пламен Темелков, заедно с още шестима души, бе задържан на 26 юни м.г. по европейска заповед за арест. След решение на българския съд, мъжете бяха екстрадирани в Испания, където ще бъдат съдени.

Според испанското обвинение групата е набирала момичета от България, като чрез сила и изнудване ги принуждавала да проституират. Момичетата са от социално слаби семейства. Те са били карани да обират ценни предмети от клиентите си и кредитни карти.

Престъпниците са действали основно в района на Пуерто Банус. Разплитането на престъпната дейност е започнала, след като една от сексуалните жертви е успяла да подаде сигнал.

Изборите в Семчиново протекоха при засилено полицейско присъствие, тъй като се очакваше сблъсък между роми и българи, но до такива не стигнаха. Вотът обаче раздели местните хора на два лагера.

Поддръжниците на Димитър Джамов са недоволни: "Този е следствен. Тия управници не знаят ли, че е следствен и ходи с верижка тук. Ако го осъдят в Испания пак ли ще правим избори? Има хора, които се продават. 60 лева всеки ще ги вземе"

Гласовете от ромския квартал на селото, с чиито гласове бе преизбран Пламен Темелков, не вярват, че той е следствен: "Щом е излезнал и е подал документи пак за кмет, е невинен".

Досъдебното производство срещу Пламен Темелков в Испания все още не е приключило. Оттам няма официална информация на каква фаза е разследването