Темелков, заедно с още шестима души, бе задържан на 26 юни т.г. по европейска заповед за арест. След решение на българския съд, мъжете бяха екстрадирани в Испания, където ще бъдат съдени.

Според испанското обвинение групата е набирала момичета от България, като чрез сила и изнудване ги принуждавала да проституират. Момичетата са от социално слаби семейства. Те са били карани да обират ценни предмети от клиентите си и кредитни карти.

Престъпниците са действали основно в района на Пуерто Банус. Разплитането на престъпната дейност е започнала, след като една от сексуалните жертви е успяла да подаде сигнал.

Същевременно Общинската избирателна комисия в Септември отказа да прекрати предсрочно пълномощията на Пламен Темелков, тъй като самият той си е пуснал неплатен отпуск до 6-и октомври.

Правото на неплатен годишен отпуск е субективно право на всяко лице, гарантирано от разпоредбите на Кодекса на труда, което следва да бъде зачетено. Отделен е въпросът, че считано към настоящия момент Темелков не е злоупотребил с това си признато му от закона право, като следва да се има предвид, че същият ползва неплатен годишен отпуск за период от 30 работни дни, което време се признава за трудов стаж, съгласно разпоредбата на чл. 160, ал. 3 от Кодекса на труда“, посочват от ОИК-Септември.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд-Пазарджик в седемдневен срок.