Председателят на Европейската народна партия /ЕНП/ Жозеф Дол заяви днес на пресконференция в румънския град Сибиу, че му се струва "скандално" това, което се случва в Румъния, и определи като възмутителна липсата на респект към правовата държава, независимостта на правосъдието и борбата срещу корупцията, предаде сайтът Зиаре.

Дол също така приветства "куража и решимостта на румънците, които излязоха на улицата, за да изразят несъгласието си спрямо посоката, в която се отправя страната им". Той подчерта, че подкрепя "200 процента" румънския президент Клаус Йоханис, който свика референдум по темата за правосъдието.

"Национално-либералната партия /НЛП/ и десноцентриските партии в Румъния са важни съюзници в тази предизборна кампания. Заедно защитаваме ценностите, които споделяме и които ни обединяват (. . .), а именно: независимо правосъдие, правова държава, демокрация, свобода и солидарност", заяви лидерът на ЕНП.

Той посочи, че "НЛП е единствената партия, която може да спечели изборите, отстранявайки Социалдемократическата партия /СДП/ от власт". По думите му "НЛП може да донесе нов полъх на Румъния, като сложи край на хаоса, създаден от СДП".

"Изглежда ми скандално това, което се случва в Румъния (. . .) Това, което предизвиква възмущение, е фактът, че правовата държава, независимото правосъдие и борбата срещу корупцията не се уважават в Румъния. Става дума за една попупулистка позиция на правителството, която трябва да преборим и можем да направим това само чрез действие", посочи Дол.

Попитан какво е мнението му за референдума по темата за правосъдието, свикан от президента Клаус Йоханис, той отговори: "Румънските граждани наистина трябва да дадат отговор, защото залогът е свързан с правовата държава, независимото правосъдие и борбата срещу корупцията. Затова президентът взе това решение да свика референдум, има право и го подкрепям на 200 процента, а отговорът е в ръцете на народа".

Жозеф Дол ще председателства утре в Сибиу срещата на върха на ЕНП, в която ще участват румънският президент Клаус Йоханис, германският канцлер Ангела Меркел и други официални представители.

 

Ако унгарският премиер Виктор Орбан продължава да хули ЕС, Европейската народна партия ще го изгони или "той ще напусне сам", закани се председателят на ЕНП Жозеф Дол, съобщи "Политико".

Дол заяви това днес на пресконференция преди утрешната неформална среща на лидерите на ЕС в Сибиу, Румъния.

Той защити решението на ЕНП да замрази членството на партията ФИДЕС на Орбан и заяви, че ново решение ще бъде взето преди партийния конгрес през ноември.

Според Дол решението на Орбан да не подкрепи Манфред Вебер като водещ кандидат на ЕНП за нов председател на Еврокомисията "не е в правилната посока". Френският политик обаче припомни, че унгарският лидер не е подкрепил и Жан-Клод Юнкер на евроизборите през 2014 г.

Отношенията между Будапеща и Брюксел се влошиха заради кампания на унгарското правителство срещу Еврокомисията и нейния шеф Жан-Клод Юнкер.