Днес депутатите ще гласуват искането за вот на недоверие към правителството в областта на "Сигурността", който бе внесен от БСП.

Това е второто искане за сваляне на кабинета "Борисов 3".

Миналата седмица от БСП внесоха мотивите, които не бяха достатъчно конкретизирани и като че ли "на парче". Сред примерите на социалистите са неразкритите убийства от последните месеци, бягствата от затворите, битовата престъпност и проблемите в армията.

Още при внасянето на вота на недоверие бе ясно за всички политици, че този вот няма как да мине, но трябва да се говори по темата "Сигурност". Така или иначе обаче отново нямаше смислен дебат по темата в пленарна зала, който се състоя само преди ден. Безпрецедентно дебатът бе в продължение на час и половина. В пленарна зала бяха изтъкнати единствено и само аргументите на опозицията. Управляващите някак си не си направиха труда да отговорят, неглижирайки съвсем темата и обвинявайки опозицията в несериозни мотиви. Те говориха извън зала, припомняйки, че мутренските времена са били именно по времето на управление на БСП.

Като че ли и темата се размина със събитията от календара, като например един от протестите бе на майките на децата с увреждания.

Макар че от БСП са забранили командировките на своите депутати, не се очаква по никакъв начин вотът да бъде успешен днес. Резултатът от него май ще бъде единствено и само заздравяване на коалицията, още повече, че управляващите излизат стабилни в края на Европредседателството ни.