Готови сме да подпомагаме както финансово, така и с реставратори възстановяването на храма. Това каза премиерът Бойко Борисов след срещата си днес в Министерски съвет с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе. Нашето предложение е предадено днес сутринта през българския посланик в Париж на президента на Франция Еманюел Макрон, изтъкна Борисов.

Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата "Нотр Дам", гори! Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство. Това написа по-рано Бойко Борисов във фейсбук.

Пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" е напълно потушен, съобщи говорителят на корпуса на парижките пожарникари Габриел Плюс. Огнеборците ще останат на място до края на днешния ден, за да реагират в случай на скрити огнища, допълни говорителят.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до кмета на Париж Ан Идалго, в което се изтъква, че катедралата Нотр Дам не е единствено културно - историческа и религиозна ценност, а е един от обичаните, разпознавани и вечни символи на Париж.

 

В писмото си кметът на София изразява увереност, че загубата ще мобилизира духа и вярата на всички, съпричастни към възстановяването на катедралата.

"В мислите си аз и жителите на София сме с Вас в трудното изпитание, пред което сте изправени, но съм убедена, че ще вложите всичките си професионални и лични качества за по-бързото възраждане на сградата", се посочва още в писмото.