Политиката в неделния ден е заредена с очакването на резултата от утрешната среща между премиер и президент. Дали Радев ще подпише указ за назначаването на премиера Димитър Главчев и като външен министър в служебния кабинет или ще се появи кандидат номер 5 за поста - коментарите, които идват днес от политиците, включително от "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2 изглежда не изключват нови изненади.

Трябва или не служебният министър-председател да поеме и поста на дипломат номер 1 на България и какво ще последва от окончателното решение на държавния глава? БНТ обобщи мненията от последните часове.

"Трябва президентът и премиерът Главчев в крайна сметка да се разберат, знаете, че президентът заяви ясно, че очаква финалното решение на премиера Главчев утре. Президентът също така много ясно подчерта, че това решение - той да бъде и външен министър му се струва странно, така че утре ще видим от техния разговор - какво в крайна сметка е решил премиерът, негова е думата и отговорността", каза Крум Зарков, правен секретар на президента.

В интервю за БНТ след назначаването ѝ за външнополитически съветник на премиера Главчев, Меглена Плугчиева призна, че на нея също е бил предложен както поста на външен министър, така и други министерски кресла, но тя е приела само настоящата си позиция на съветник. Ситуацията в държавата в момента определи като "неприятна и недобра".

"Искрено се надявам най-бързо да се намери добро решение. Поискано мнение, дадено от моя страна и съответно пак казвам, очаквам бърз резултат, не изглежда добре навън особено след управлението, което приключи без ротация, с натрупаните там проблеми, с осакатената Конституция", заяви Меглена Плугчиева, съветник на премиера по външната политика.

На премиера е дала съвет да назначи повече експерти в сферата на външната политика, ако поеме и този пост. Според вицепрезидента Илияна Йотова не външнополитическата ориентация на страната, която е ясна отдавна, а изборите в чужбина са основната причина да се държи толкова много на това кой ще е външен министър.

"Обикновено, когато премиерът е външен министър, означава, че държавата е в нестабилна политическа ситуация. Няма доверие между партии, когато има съвпадение, толкова много професионални дипломати в България, които определено са гордост, да няма кой да сложат за външен министър е невероятно. В цялата ситуация единственият гарант за спазването на основните закони и Конституция е президентската институция", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

С поредни нападки срещу ГЕРБ и ДПС по темата пред Георги Любенов се изказаха от ПП-ДБ и ИТН.

"Когато ние индикирахме, че вътрешният министър е проблем за честността на изборите, Радев каза, че не може да се меси, сега Радев каза - не няма да сменя външния министър. Оказа се, че президента има влияние, но не иска да го прилага, което означава, че има договорка между Радев, Пеевски и главния прокурор", подчерта Ивайло Мирчев - ПП-ДБ.

"Външно министерство е важно поради други причини - ГЕРБ искат да го овладеят. Главчев е достатъчно разпознаваема фигура. Повечето министри са на ГЕРБ, в сенките ДПС, това е заслуга на ПП-ДБ, защото ако не бяха променили Конституцията, сега кабинетът щеше да бъде независим от парламента. Тези три формации - ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС направиха всичко възможно Радев да няма нищо общо със служебните кабинети", каза Станислав Балабанов от ИТН.

След трета поредна среща президент-служебен премиер утре, развръзката предстои.