Преди напускането на Народното събрание като депутат и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се срещна с ръководствата на всички парламентарни групи, освен с БСП, които от седмици не участват в работата на Народното събрание. Цветанов разговаря с лидера на "Воля" Веселин Марешки, с лидера на НФСБ Валери Симеонов, с лидера на "Атака" и председател на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров и с председателя на ПГ на ДПС и лидер на движението Мустафа Карадайъ.

Цветанов благодари на колегите си от другите групи за работата в парламента. Работили сме заедно в председателските съвети всяка сряда, както и по важни законопроекти, по които сме намирали консенсус, за да правим устойчиво законодателство, каза Цветанов. Бях предвидил да посетя и председателката на БСП, но те не идват на работа, допълни той.

По отношение на призива на БСП към президента да наложи вето върху промените в Закона за вероизповеданията Цветанов попита как може да искат вето при положение, че не са изразили позицията си при гласуването на закона в пленарната зала. Нека гледаме сериозно на политиката, призовавам БСП да спрем с този популизъм, подчерта той.

На въпрос дали президентът трябва да свика КСНС, както са поискали от БСП, Цветанов каза, че съветът трябва да се свиква на всеки три месеца, а последното заседание е било преди близо година. "Дали ни харесва, или не, имаме избран президент. Дали харесва или не политиците, които са в българския парламент, това няма значение. Защото българските избиратели са тези, които определят каква да е конфигурацията и кои да са представителите както в парламента, така и в президентството. Трябва да има общ език, трябва да има работа, която да вършим за българските граждани", коментира Цветанов.

"Как може човек, който е с повдигнато обвинение за пране на пари, да оглавява листата на БСП? Когато се зададе въпрос по тази тема, те казват, че това е борецът за справедливост и за свобода. Нека да оставим компетентните органи. Презумпцията за невинност е ключова и е важна, а обвиненията, които бяха отправени вчера към мен, не знам на какво се базират. И днес мога да кажа, че не съм извършил никакво престъпление", коментира Цветанов.

Вчера ГЕРБ излезе с позиция, с която попита доколко морално е обвиняем за пране на пари като Елена Йончева да води червената евролиста.

 

Депутат не е мръсна дума, подчерта днес Цветанов и призова за повече обективност. Много от работата на депутата остава незабелязана, смята той. Депутатите се срещат с избиратели, запознават се с проблемите на хората и правят всичко възможно да намерят решение чрез институциите и чрез парламентарен контрол, посочи Цветанов. "Аз съм една жива връзка на това, което хората споделят като проблем. Търся начин да решим тези проблеми. Колкото по-високо е политическото ниво на един политик, толкова повече са възможностите да помогнеш на хората", каза той.

Няма по-добро от това да има политически партии, а когато те са системни, ще има прогнозируемост за процесите, които могат да се случат в държавата, каза той. На предстоящите европейски избори искаме основните политически семейства, които са системни, да постигнат много добър резултат, за да могат да намерят онзи политически консенсус, който да е добър за Европа и за България, отбеляза той. На европейските избори трябва да говорим за мобилност, за новия финансов програмен период, можем ли да обединим усилията си, искаме ли да има Европа на две скорости, ние категорично заявяваме "не", коментира Цветанов. Трябва да обединим усилията си, да търсим мостове с други държави и сестрински партии, тук лидерите на ЕНП, на ПЕС, на либералите, трябва да търсим консолидация за подкрепа на България, каза още той.

И с Цветан Цветанов, и с ГЕРБ, и с другите партии ние се надяваме да имаме един добър диалог в името на страната. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след срещата си с Цветанов.

Попитан дали Цветанов ще им липсва, Карадайъ заяви: "Защо да ни липсва, г-н Цветанов? В ДПС ние си взимаме нашите решения и си носим отговорността на взетите решения. В другите политически партии те си взимат своите решения, те си носят отговорността. Колкото до г-н Цветанов - той не излиза от политиката. Той остава зам.-председател на ГЕРБ".

Карадайъ припомни, че от ДПС винаги са настоявали за диалог между основните политически партии и изрази надежда разговорите за националните приоритети да продължат.

Предстоящите европейски избори са много важни за България и за Европейския съюз, смята Карадайъ. "Тези избори ще бъдат ценностен избор - избираме европейските ценности, демокрацията или популизмите и национализмите. Важно е системните партии, европейските ценности, единството на Европейския съюз да бъде правилният избор", каза още той.