На 13 април 2005 г. Европейският парламент одобрява подписването на присъединителните договори за България и Румъния, потвърждавайки присъединяването им към ЕС. България получава 522 гласа "за", 70 "против" и 69 "въздържал се".

Договорът е подписан на 25 април 2005 г. на официална церемония в Двореца на Великия херцог на Люксембург. Документът е ратифициран от всички страни-членки на Европейския съюз и влиза в сила на 1 януари 2007, когато е и официалното присъединяване на страната ни и северната ни съседка към Европейската общност.

Снимка: БНТ архив

"Процесът на присъединяването на България и Румъния е необратим", заявява председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в Люксембург.  На церемонията от българска страна договорът е подписан от президента Георги Първанов, премиерът Симеон Сакскобургготски и министрите на външните работи Соломон Паси и по европейските въпроси Меглена Кунева.

Снимка: БНР архив

Прочутият български ансамбъл "Мистерията на българските гласове" възвестява началото на церемонията в Ноймюнстерското абатство. Това е химнът на Европа - Бетовеновата "Ода на радостта" и звучи за първи път в Люксембург на български език.

"Обединена, моята страна приветства договора за присъединяване, който правителството ще внесе за ратификация в българския парламент още преди края на своя мандат. Нещо повече - ще се фокусираме върху реформите, които предстои да дадат резултат. Докато модернизираме страната, отново ще разчитаме на подкрепата на гражданското общество, профсъюзите, бизнеса и неправителствения сектор. Ние ще следваме този път с последователност и прагматизъм", казва премиерът Симеон Сакскобургготски в своята реч в Люксембург.

Снимка: cvce.eu

10-годишните преговори

Подготовката на България за присъединяването към Европейския съюз продължава 10 години. Народно събрание решава страната ни да подаде молба за пълноправно членство на 14 декември 1995 година. През 1999 г. София подписа меморандум с Европейската комисия за извеждане от експлоатация на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй". Месец след това - на 10 декември 1999-та - Европейският съвет в Хелзинки взема решение да започне преговори за присъединяване с България, Латвия, Литва, Словакия, Румъния и Малта.

На 15 февруари 2000 година се провежда първото заседание на Междуправителствената конференция за присъединяването на България и ознаменува официалното стартиране на преговорите.

В края на 2000 година Съветът на министрите по правосъдие и вътрешни работи взема решение да извади България от негативния Шенгенски списък.

На срещата на върха в Копенхаген през декември 2002 г. София получава своята пътна карта за присъединяване, в която е поставена ясна цел - членство през 2007 година. Година преди това последните две преговорни глави -"Конкуренция" и "Други въпроси", са затворени и така страната ни приключи преговорите с Брюксел шест месеца по-рано от предвиденото. България се отказва от предоговарянето на условията за АЕЦ "Козладуй" и съюзът предлага щедра финансова рамка.

В последния редовен доклад за напредъка на страната ни остават забележки към досъдебното производство, борбата с корупцията, проблемите в полицията и прокуратурата, държавната администрация, трафика на хора. Евродипломатите обаче прогнозират, че ако запазим темпото, няма да активирт предпазната клауза за отлагане на членството ни с една година. В края на годината Румъния приключва преговорите при значитално по-тежки условия, но заедно с България получава обещание, че ще подпише договора за присъединяване в Люксембург през април.

"Това е най-доброто решение, което Европа някога е вземала за България", заявява президентът Георги Първанов.

Договорът влиза в сила на 1 януари 2007, когато е и официалното присъединяване на страната ни и северната ни съседка към Европейската общност.

От 1 януари 2014 г. трудовият пазар на целия ЕС е отворен за български граждани без ограничения.