Президентът няма да бърза и ще даде достатъчно време на партиите, за да се разберат за правителство, за да не бъде после той обвиняваният, че е попречил. Тази теза изложи в интервю по бТВ доц. Наталия Киселова, анализатор и конституционалист по повод старта на консултациите при държавния глава след подадената премиерска оставка на Николай Денков.

"По правило Конституцията е предвидила, че президентът трябва да търси път, за да има правителство. И тъй като като сме в много критичен момент, то не мисля, че президентът ще бъде този който да форсира процеса, за да бъде впоследствие обвиняван, че той е бил поводът. Защото причините се трупат, всяка от парламентарните групи има своите претенции", коментира Киселова.

"Той /б.р. - Румен Радев/ ще им даде месец. В рамките на месеца ще се извърви процедурата и ще се отива на избори. Този един месец е, за да може да се постигне споразумение и изборите да са една дата. След един месец, ако не се споразумеят, изборите ще бъдат заедно с европейските", изясни ситуацията анализаторът.

"Неяснотите са поне три - първата неяснота е - по време на консултациите, след като са приключили трите опита - какво договаря - само датата на изборите, или и състав на правителство. Защото, ако договаря състав на служебно правителство и кого да покани като кандидат, това силно променя тежестта на правителството", коментира тя. По думите й президентът хем не може да състави кабинет, хем на него могат да му натрапят кабинет след промените в Конституцията, които са в сила и той вече действа по новите правила.

"Иначе може само да ги уведоми с формални консултации, че този и този са потенциални кандидати за служебен мин.-председател, а после НС спокойно може със закон да ограничи правомощията на правителството", очерта хипотеза юристката. 

"Докато се произнесе КС, изборите ще са минали и е много възможно правителството да е друго. Поради тази причина ми се струва че по-скоро сега ще бъде обявен рунд от консултации и ще се върви натам да се мъчат, като да се разберат", прогнозира Наталия Киселова.

Тя отправи критики към кабинета "Денков", че в пленарната зала е било редно да присъстват и министрите, въпреки че се гласува само премиерска оставка, не и тази на кабинета. 

"Подадена е оставка на министър-председателя, която влече оставка на правителството, няма решение на МС", добави тя. И изтъкна липсата на цялостен отчет по приоритетите на създаденото преди три месеца правителство, въпреки че премиерът в оставка Николай Денков се отчете накратко.

"Когато се приключва цикъл на едно правителство, независимо от повода на оставката, трябва да се направи някаква равносметка, не е само мин.-председателят да изнесе някакви данни. Три са китовете, върху които е създадено едно правителство - съдебна реформа, конст. плюс законови промени, половината, частично е по отношение на Шенген и третият въпрос е еврозоната, където ще има яснота към средата на годината. Тези три въпроса трябваше да са и център на дебата, и на отчета. И да присъстват в проектодокументите", заяви Наталия Киселова.

По думите й не е фатално, че премиерът е отсъствал от пленарната зала по време на дебатите, тъй като е имал събитие, насрочено едновременно с тях, но направи уговорката:

"Най-добре би било цялото правителство да бъде там, защото оставката е само повод, а става дума за обновяване на цялото правителство".