След вчерашния провал на парламентарното заседание Народното събрание днес заработи с редуцирана програма. В дневния ред останаха промените в изборните правила, но не и намаляването на субсидиите на партиите до 1 лв. на глас. 

След като стана ясно, че има кворум, думата взе лидерът на БСП Корнелия Нинова, за да отговори на вчерашните нападки към левицата за това, че е саботирала работата на законодателния орган. 

"Сутринта ПГ на "БСП за България" не подкрепихме дневния ред и веднага бяхме определени като статукво, лошото задкулисие, новата тройна коалиция - ДПС, ГЕРБ, БСП, които спират пътя на прогреса. Следобяд гласувахме заедно с "Демократична България" промяната в съдебната система и закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура и веднага бяхме определени като новото ОФ, посочи тя и цитира коментари, че "БСП и соросоидите прикриват престъпниците". 

Нинова беше категорична, че "БСП няма да следват на сляпо нито новите политически субекти в парламента, нито ГЕРБ, нито ДПС". 

Снимка: БТА

"БСП не е празен чек, който всеки да ползва както намери за добре. Наш приоритет е здравната криза, доходите, бедността, запазване на работни места, защита на правата на хората на труда, помощ на икономиката и внесохме тези закони. Те не се включиха в дневния ред и затова не го подкрепихме", каза лидерът на БСП. 

Народният представител Филип Станев попита "как политическа партия "Има такъв народ" да работи пълноценно, след като предкулисно беше саботирана функцията на парламента". 

В декларация от името на групата той попита и "как се очакваше партия "Има такъв народ" да приеме фалшивата подкрепа от 160 депутати", която по думите му е "псевдоподкрепа", с която "Има такъв народ" би станала заложник.

Снимка: БТА

Станев обърна внимание, че вчера на заседанието на Министерския съвет в оставка, премиерът в оставка е казал, че заседанието на правителството за разлика от парламента работи. Депутатът от "Има такъв народ" обаче изтъкна че именно парламентарната група на ГЕРБ е саботирала заседанието. 

Зам.-председателят на групата на ГЕРБ-СДС Тома Биков видя опит за "преврат с Изборния кодекс и със закриването на спецпрокуратура и спецсъда. 

"През Изборния кодекс се опитвате да си увеличите процентите като прехвърлите ЦИК към президента, който е и кандидат-президент - не ви ли е срам, Радев, не го ли е срам", попита Биков. И се обърна към "Има такъв народ": "Ако имаше един по-смел човек във вашата партия и той ви беше лидер, най-вероятно щяхте да излъчите правителство и да потърсите подкрепа, да се държите отговорно". 

Тома Биков попита и защо от дневния ред са отпаднали две важни точки: "Кой клекна за "Росенец" и кой клекна за субсидиите на партиите от 8 на 1 лв."

Снимка: БТА

Виждаме "мощното" законодателство, което се произвежда на килограм от "братството на почтените" и сме притеснени от това, което се случва в държавата, добави още Биков. Той отбеляза, че първата точка за обществото е избор на Министерски съвет, от което вчера "Има такъв народ" са абдикирали. За сметка на това са предложили законодателство, което ще струва между 10-15 млрд. лв. на обществото. 

"Искате да приемаме закони на килограм, които ви служат за предстоящата предизборна кампания, в същото време приемате радикални промени в съдебната система без обществено обсъждане, консултации с евроинституциите за разпускане на спепрокуратурата и съда, даде пример той.Те разглеждат дела срещу представители на тежката организирана престъпност, да не би "братството на почтените" да връщат услуга на някого, да не би да имат някакви ангажименти, как се прави такава тежка съдебна реформа за три дни, след като приехте в правилника да има обществено обсъждане", изтъкна pредседателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

В декларация от името на ПГ "Демократична България" председателят й Христо Иванов призова специализираните съдилища и специализираната прокуратура да бъдат закрити.

С това той отговори на критиките на ГЕРБ, че не е имало обществено обсъждане и се готви преврат с промените в Изборния кодекс и с гласуваните вчера от правна комисия поправки в Закона за съдебната власт, с които се прие предложението за закриване на специализирания съд и специализираната прокуратура. 

"Има обществен консенсус тези бухалки да бъдат затворени, дайте да ги затворим и да не правим от това евтина политика, защото това е за доброто на всеки един българин да има един закон за всички. Твърдите, че те са създадени в изпълнение на някакви препоръки. Може да е имало препоръки, но със сигурност никой не си е представял, че България ще създаде поредица от инструменти за избирателна репресия, каза още Иванов и настоя, че става въпрос не за избягване от правосъдие, а за еднакво правосъдие за всички. 

Снимка: БТА

Председателят на "Демократична България" увери, че комисия за Росенец и комисия за насилието в този парламент ще има и посочи, че още следващата седмица в сряда тези предложения ще бъдат внесени. 

В началото на изказването си Иванов засегна и темата с депутатските заплати и изтъкна, че действащ премиер, макар и в оставка, се е превърнал в машина за фалшиви новини.

"Фалшива новина е, че парламентът си е вдигнал заплатите и че "Демократична България" има каквото и да било общо с това. Това е фалшива новина и ме е срам от вашето мълчание, заяви Иванов. Той определи като фалшива новина и изказването на Тома Биков, че някой е клекнал за Росенец. Изказването на Биков бе по повод премахването от програмата за работа на парламента за днес на точката с проекторешението за създаване на комисия за Росенец.