Ще се прави нов проект за тунел под връх Шипка, като пътят там ще е двулентов в двете посоки, каза тази сутрин по БНТ Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Вчера пред журналисти той изрази учудване, че в настоящия проект пътят в тунела е само с две ленти, по една във всяка посока. Според Караджов интензивността на движението в този регион е много голяма и предполага доста по-големи габарити, например поне по две ленти за движение в посока

Казусът за обходен път на Габрово и тунел под Шипка сега е в съда след обжалване на участници в обществена поръчка за над 350 милиона лева. Жалбата до Върховния административен съд е подадена от "Трейс Груп Холд". Компанията бе класирана на второ място в обществената поръчка за строителството на тунела под Шипка и изрази недоволство от проведената процедура.

"Tpeйc Гpyп Xoлд" e чacт oт oбeдинeниe "Шипчeнcĸи пpoxoд", в ĸoeтo влизa и пpoeĸтaнтcĸaтa фиpмa "Aлвe Koнcyлт" EOOД. Пopъчĸaтa пък cпeчeли "Koнcopциyм ΠCBT", в ĸoйтo вoдeщ пapтньop e "Xидpocтpoй" AД, a влизaт oщe "Πътни cтpoeжи Beлиĸo Tъpнoвo" AД и "Πътинжeнepингcтoй-T" EAД. Разликата в ценовата оферта на двете фирми е малка. Тази на жалбоподателя е за малко над 359 млн. лв. с ДДС, а на победителя - около 358 млн. лв. с ДДС.

Регионалният министър съобщи още, че държавата ще осигури 70 милиона лева на ВиК дружествата за покриване на загубите им от скъп ток през 2021 година. Обмисля се ВиК дружествата вече да купуват електроенергия на фиксирана цена поне през следващите пет години, колкото са бизнес плановете им, посочи Караджов.