Инициатива "Правосъдие за всеки" не подкрепя проекта за промени в Конституцията, внесен в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС, обявиха от организацията на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Оттам разказаха, че са участвали в изготвянето на проект за промени в основния закон по линия на съдебната власт заедно с ПП-ДБ, но е имало разлики, в това, което коалицията е представила и още повече разлики с внесеното от трите парламентарни групи. Според "Правосъдие за всеки" с промените, които засягат главния прокурор, не се намаляват правомощията му. Обявиха се също и срещу промените на мандатите на председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Ние държим да знаем кой е авторът на текстовете, появили се в проекта, след представянето му от ПП-ДБ, каза председателят на ИПВ Велислав Величков. Той призова председателя на парламентарната правна комисия да организира обществен дебат относно предложените промени и предупреди да не се елиминира общественото обсъждане.

Ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят съдебната реформа с имитация за запазване на статуквото. Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков. Ние категорично ще се противопоставим, защото осем години водим борба не за да получим втори "исторически компромис" или поредна имитация. Приветстваме добрите текстове, особено за ВСС, ще ги подкрепим, добави Величков.

Снимка: БТА

От ИПВ отбелязаха, че държат на предложената от тях промяна в чл. 120 на Конституцията, която гласи, че не подлежи на ограничаване със закон обжалването на административни актове, с които се засягат правата и свободите на гражданите, уредени в Конституцията, в правото на ЕС и в международните договори, по които България е страна. Представителите на "Правосъдие за всеки" казаха, че за второто четене на промените, ако трябва ще организират и протести, за да върнат текста.

Във връзка с протестите вчера, провели се в редица градове, в подкрепа на нападнатото момиче от Стара Загора и срещу насилието над жени, Петър Кънчев коментира, че хората, на улицата и в социалните мрежи са разпознали, че съдебната реформа е нещо изключително важно.

Вчера се случи истински граждански протест срещу системата. Ако в една държава младите хора мислят, че правосъдието е разбито, означава, че трябва да се правят много по-дълбоки промени от замислените. Политиците трябва да възвърнат доверието в правосъдието, защото без правосъдие няма държава, заяви Велислав Величков.

Снимка: БТА