Правната комисия в парламента гласува закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, след като тази точка беше отлагана няколко пъти през изминалите седмици. Днес това стана за около 30 минути, съобщи БТА.

БСП подкрепи закриването. Гласове "за" имаше и от "Има такъв народ". Депутатът от партията на Слави Трифонов Радостин Василев дори намери символика и изрази надежда в следващия парламент предложението за закриване да мине окончателно и в пленарна зала.

Това няма как да се случи, тъй като последното редовно заседание на Народното събрание ще бъде в сряда, след като президентът обяви, че ще го разпусне на 16 септември, а председателят Ива Митева отказа да свика извънредно заседание във вторник. Заради това, както и факта, че няма да може Бюрото за защита на свидетели да бъде отнето от главния прокурор, партиите на протеста я критикуваха, а Мая Манолова от ИБГНИ дори заяви, че тя "искаше, но нямаше желание да направи съдебна реформа".

"Спецсъдът, за разлика от Спецпрокуратурата, е самостоятелно юридическо лице. То не се закрива внезапно. Има срок на ликвидация, материални активи. Не може да стане за три дни", каза по време на заседанието председателят на Спецсъда Мариета Райкова.