Правителството не падна, след като вотът на недоверие беше отхвърлен от мнозинството и в отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и още 20 депутати от партията. 

Против вота на недоверие гласуваха 143 депутати от мнозинството - 48 от ГЕРБ-СДС, 62 от ПП-ДБ и 33 от ДПС. Това е първото гласуване на недоверие към кабинета "Денков", откакто той съществува, и идва на четвъртия месец от неговото управление. 

"За" свалянето на кабинета натиснаха копчето 71 народни представители от опозицията - 37 от "Възраждане", 23 от БСП, 10 от ИТН и независимият Радостин Василев. 

Дали ще бъде свален кабинетът, зависеше най-вече от гласовете на депутатите от ГЕРБ и хипотезата, че те биха могли да отдръпнат подкрепата си. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов още предварително сложи точка на спекулациите и заяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепят кабинета.

"За да няма спекулации с отсъствието ми от пленарна зала днес - уточнявам, че имам предварително обявена предизборна среща в град Разград. ПГ на ГЕРБ-СДС ще е в Народното събрание и ще гласува в подкрепа на правителството. Още веднъж припомням, че математиката на опозицията не излиза. Моят коментар по вота ще направя пред медиите в Разград малко след 17:30 часа", написа във Фейсбук Борисов час преди гласуването.

В същото време обаче в гласуването не участваха всичките 69 народни представители от неговата група, а само 48 - останалите отсъстваха от залата.

Снимка: БТА

Депутатите се събраха на извънредното заседание, за да гласуват вота на недоверие точно 24 часа след дебатите, както е по правилник. Миналата седмица "Възраждане", "БСП за България", "Има такъв народ" и нечленуващият в парламентарна група Радостин Василев обявиха внесоха 72 подписа за разглеждане на вот на недоверие към кабинета за сектор "Енергетика".

Снимка: Булфото

Част от мотивите на вносителите включваха опасения, че енергийната система на страната ще изпадне в криза без въглищните централи и ще се наложи България от износител на ел. енергия да се превърне във вносител. Според опозицията производството на електричество у нас ще е недостатъчно за нуждите на страната и усилията за намаляване на въглеродни емисии от производство на електроенергия ще доведат до загуба на повече от половината работни места в област Стара Загора. Вносителите от "Възраждане", БСП и ИТН мотивираха вота на недоверие и с темата за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй", прекратения проект за изграждането на АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александруполис".

И по време на дебатите през вчерашния ден от опозицията обвиниха управляващите, че обричат националния суверенитет на страната без енергетика, което определиха като национално предателство. Прочетени бяха и опорни точки на властта със съвети какви тези да защитава, изтекли незнайно как и разконспирирани от ИТН публично.

В навечерието на вота пък се състоя национален протест на миньори, енергетици и подкрепящи ги граждани в цялата страна, след което протестиращите свалиха блокадите по пътищата, но се заканиха с ефективна стачка.

Преди началото на гласуването на вота на недоверие от БСП поискаха то да бъде поименно и със ставане от място, но пленарната зала го отхвърли. 

Вотът е неуспешен, обяви председателят на НС Росен Желязков точно в 15.19 часа, след като мина и поисканото прегласуване, а мнозинството аплодира резултата, изписан на електронното табло.

Снимка: БТА

Вотът щеше да е успешен, ако за него бяха гласували повече от половината от всички народни представители - това ще рече, че за да оцелее ротационното правителство, са необходими поне 121 гласа "против" искането на опозицията. Кабинетът обаче събра далеч над минимума, макар и със солидното отсъствие на парламентаристите от ГЕРБ. 

Снимка: Булфото

Очакваше се и ДПС да подкрепи управлението на тъй наречената некоалиция, към която се числи. Още при внасянето на вота депутатът Делян Пеевски коментира, че е безсмислено начинание. Пропиляно време за парламента, вместо да си правим кампаниите за местни избори, каза той.

Снимка: БТА

Аргументите за вота са напълно измислени, в тях няма нищо съдържателно от гледна точка на икономиката или енергетиката, коментира няколко часа преди гласуването премиерът Николай Денков, който присъства в пленарната зала заедно с ротационния премиер Мария Габриел и с някои от министрите.

Снимка: БТА

Отсега опозицията се готви за внасяне за втори вот, ако този не успее. Още вчера соцлидерката Корнелия Нинова заяви, че ако кабинетът не падне, социалистите започват веднага събирането на подписи за внасяне на вот на недоверие за политиката в сферата на националната сигурност и отбраната.