"БСП за България" започва събирането на подписи за нов вот на недоверие. Готови сме с мотивите, заяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова след неуспешното гласуване в пленарната зала срещу ротационното правителство.

Нинова акцентира, че имат принципно съгласие от останалите опозиционни партии по мотивите, а темата е несправянето на кабинета с отбраната и националната сигурност.

"Ясна е коалицията, която е вредна за България, сплотена от икономически лични партийни интереси, нищо добро не ни чака с такова правителство. Важното е, че Пеевски беше тука, те правят това, което той каже. Важното е, че Делян беше тука. Борисов се опитва да внуши на избирателите си, че няма нищо общо с ПП и ДБ. Това е последователна тактика, не вярвам народът да е толкова елементарен и наивен", каза лидерът на БСП

Тя обвини ГЕРБ за всичко лошо, което се случва в държавата.

"Най-голямото предателство към избирателите в най-новата ни история вече е узаконено с още един акт", допълни Нинова по повод неуспешния вот на недоверие. По думите ѝ най-предадени трябва да се чувстват симпатизантите на ПП-ДБ и ГЕРБ. 

Лидерът на БСП се обоснова така: "Защото едните щяха да изчегъртват другите, накрая задкулисието се прегърна", заяви Нинова. Тя добави, че ПП-ДБ и ГЕРБ ги събират парите, властта, както и разпределението на порциите във властта, под "вещото ръководство на ДПС".

Според Нинова вече не може да се говори за некоалиция и сглобка, а за твърда коалиция, която е вредна за България. "Нищо добро не ни чака с такова правителство", заяви тя.

Нинова определи като лицемерно отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от пленарната зала по време на гласуването на вота на недоверие.

"Възраждане" ще подкрепи и втория вот на недоверие, но предпочита да бъде внесен след изборната кампания. Това каза лидерът на партията Костадин Костадинов в кулоарите на НС.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов

Снимка: БТА

"Да, ще го подкрепим, но в разговора казах на г-жа Нинова да е след края на кампанията, защото това ще натовари с прекалено много събития, които нямат пряка връзка с изборите. Не сме видели още мотивите, предполагам, че от БСП са ги написали коректно, по-скоро ще ги разширим, но според нас най-доброто решение е вотът да бъде внесен след изборите", коментира Костадинов.

Костадинов коментира и днешния вот на недоверие в областта на "Енергетиката".

"Този вот сега беше в пряка зависимост с изпращането на териториалните планове. Какво значи вотът се обезсмисля, попита риторично той в коментар на думите на премиера Николай Денков. Костадинов посочи, че всеки един вот има някакъв смисъл, защото показва може ли правителството да управлява, или не може, както било в сегашния случай. Костадинов добави, че управляващите не могат да кажат тези 27 000 човека, заети в "Марица Изток", какво ще работят след закриването на централите. "А откъде ще идва токът? От фотоволтаици? Това е лудост", каза той и даде пример с вчерашния ден, че само 3% от енергийния микс са дошли от ВЕИ.