Девет кандидати ще се включат в изборната надпревара за президентския пост в Чехия през следващия месец, съобщи ДПА, позовавайки се на чешкото вътрешно министерство.

Дванадесет кандидати не са успели да отговорят на основните критерии за участие, в това число и мултимилионерът Карел Янечек и предприемачът и бивш спортен водещ Карел Дивиш. Кандидатите трябваше да докажат, че имат подкрепата на 20 депутати или на 10 сенатори, или да представят подписите на най-малко 50 000 граждани, подкрепящи тяхната кандидатура, уточни ДПА.

Социологическите проучвания сочат като двамата основни фаворити за президентския пост бившия генерал и бивш председател на Военния комитет на НАТО Петър Павел и милиардера и бивш чешки премиер Андрей Бабиш.

Според допитвания до общественото мнение, направени от социологическата агенция "Медиана" през октомври, Павел би могъл да получи 22,5 процента от гласовете, а Бабиш да остане малко зад него с 22 процента. На трето място би се наредила бившата ректорка на университет Дануше Нерудова с 15 процента от гласовете. Резултатите се основават на проучвания, проведени сред 1005 пълнолетни граждани в периода на октомври, отбелязва ДПА.

Резултатите бяха публикувани на 7 ноември.

Първият тур на президентските избори ще бъде в два дни на 13 и 14 януари. Настоящият президент Милош Земан няма право да се кандидатира отново след два последователни президентски мандата.