Президентът на Чехия Милош Земан обяви, че би предпочел за свой наследник на президентския пост бившия премиер Андрей Бабиш въпреки неговите проблеми с правосъдието, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Земан каза, че ще гласува за Бабиш на изборите през януари в интервю пред в. "Право", публикувано днес. По думите на Земан 68-годишният Бабиш е единственият кандидат с политически опит и политиката е занаят като всеки друг. "Не бихте искали да бъдете оперирани от хирург, който не е учил медицина", заяви чешкият президент.

Милиардерът бизнесмен Бабиш беше премиер на Чехия от 2017 г. до 2021 година. В момента срещу него се води дело по обвинения в подпомагане и съучастие в измами, свързани със субсидии от ЕС. Първият тур на президентските избори ще бъде произведен на 13 и 14 януари. Съгласно конституцията на страната 78-годишният Земан няма право да се кандидатира отново, тъй като е изкарал два мандата на поста.

По информация от проведено наскоро социологическо проучване по поръчка на Си Ен Ен "Прима нюз" Бабиш би спечелил 30,1% от гласовете на първия тур. На второ място би се наредила професорката по икономика Дануше Нерудова с 26,5%. На трето място остава бившият генерал Петър Павел с 23%. Социологическото проучване е било проведено от 29 ноември до 9 декември с участието на 2605 респонденти.