На Цветница, един от най-хубавите български празници, Европейска партия Волт регистрира листата си в ЦИК за участие на евроизборите на 26 май 2019 г.

Водач на листата е Настимир Ананиев. За първи път в България от началото до края на листа се редуват мъж, жена, мъж, жена и т.н., а историческото за страната е, че чужденец попада сред кандидатите за Европейския парламент. Това е холандецът Дани Ван Сантен, който от 3 години работи и живее в София, а съвсем скоро ще се ожени за българската си приятелка. Сред останалите предложения на Волт България са утвърдени адвокати по европейско правосъдие като Мартин Граматиков, Светла Миланова и Борислав Тасев. В листата има също така предприемачи, експерт в Европейския парламент като Златимира Цолова, директор на училище, студентка, търговец и пенсионер.

Настимир Ананиев е голям привърженик на преференциалното гласуване и призова всички да използват преференция, независимо дали ще гласуват за първия или за последния в листата.

Друг интересен факт е, че листата на Волт е от 16 кандидата, като по този начин има по равен брой мъже и жени.

"Волт държи повече дами да участват в политиката в България" заяви лидерът на Волт.

Волт е част от първата общоевропейска партия с над 31 организации в Европа, 12 регистрирани партии в Европейския съюз и вече 8 регистрирани партии за участие на европейските избори през май.

Ето пълния списък на кандидатите на ПП Волт за изборите през месец май:

Настимир Ананиев

Настимир Ананиев има две висши образования - едно от Грифит Колеж в Ирландия и едно от Американския университет в България. Завършил е престижното училище Кенеди в Харвардския университет. Бил е маркетингов директор за Централна и Източна Европа на най-големия частен колеж в Ирландия. В момента е предприемач и се занимава със собствен бизнес.

От 2014 г. влиза активно в българската политика, след като е избран за народен представител в 43-то Народно събрание, а впоследствие става председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията.

Ананиев е първият българин, който оглавява Политическия комитет на Централноевропейската инициатива, където членуват 18 държави от Европа. Семеен с две деца.

Ще работи за:

Европейско самочувствие на българите

Европейско здравеопазване и доходи

Самостоятелна законодателна инициатива на Европейския Парламент

Силен микро и семеен бизнес

Поемане на лична отговорност на заемащите публични длъжности

Златимира Цолова

Златимира Цолова има разнообразни интереси в сферата на политиката, гражданските инициативи и изявено отношение и принос към развитието на гражданското общество.

Води се от поговорката "който търси намира" и "с труд всичко се постига" (и с малко късмет, разбира се). Златимира е завършила Софийския университет, Американския университет в България и Международното училище по протокол и дипломация в Брюксел, Белгия.

Професионалният й опит е главно от европейските институции, където над 9 години работи първо в Евроопейската комисия, а в момента в Европейския парламент. Тя също има от неправителствена организация с политическа визия (Атлантическият клуб в България), развитие на международни партньорства, организация на обучения и изпълнение на европейски проекти от Американския университет, и в две Европейски институции (Комисията и Парламента). Възприема се като гражданин на света и най-вече на Европа, вярвайки че някой ден България ще бъде Швейцария на Балканите.

Мартин Граматиков

Мартин Граматиков е на 45 години. Роден е във Велико Търново, но е израснал в София. Женен е и има две деца - на 11 и на 15 години.

По професия е юрист, но има и докторска степен по политология. В момента работи като директор на изследванията в Хагския институт за иновации в правото, който е един от най- известните институти за промотиране на иновации в целия свят. Част от работата му е изследването на правните нужди на хората, като ръководи големи изследвания на хиляди хора за правните им проблеми в ежедневието. Към настоящия момент има проекти от Аржентина, Мали, Уганда, Кения, Бангладеш и Фиджи. Въз основа на тези изследвания формулира политики за повишаване на иновациите, за подобряване достъпността до правосъдие и това то да задоволява нуждите на гражданите. Върху тези проблеми работи вече повече от 20 години.

В Европейския парламент ще работи за:

Върховенство на закона и добра, и надеждна система за мониторинга му;

Достъпа до правосъдие, за да бъде удобно за хората и въвеждане на модерните технологии в областта, най- вече за възможността за он-лайн разрешаване на спорове;

Спазването правата на човека и фокус върху тях, във всяка една от политиките.

 Венцислава Любенова

Венцислава Любенова е живяла 18 години в Ирлания. Съвсем скоро се връща в България със съпруга си и двете им деца. Има две висши образования - магистър по "Международен бизнес" от Дъблинския университет по технологии и магистър по "Глобални информационни технологии и системи".

Работила е като IT анализатор по киберсигурност и информационни технологии в компания, намираща се на 5-то място в света по фармацевтика, биотехнология и медицинска техника. Вярва, че инвестицията в образованието е с най-голяма възвръщаемост.

Нейните приоритети са дигитално управление и иновациите. Убедена е, че така могат да бъдат спестени много средства и време на бизнеса и гражданите.

"Много харесвам естонския модел на управление, който трябва да бъде модел за Европа и България. В Естония за 5 минути може да си подадете данъчните декларации, да си платите битовите услуги или да си отворите фирма", посочва Любенова.

Венцислава ще работи усилено и за развитието на микро и семейния бизнес, който да се превърне в гръбнак на икономиката на България.

Ивайло Илиев

Ивайло Илиев е роден на 14 октомври 1981 г. в гр. Бургас. Средното си образование завършва в морския град, в продължение на 12 години е активен състезател на Плувен клуб "Черноморец" - гр. Бургас.

Като професионален спортист, Ивайло знае как да печели, той има множество медали от различни състезания.

Към момента се обучава в бакалавърска програма "Бизнес администрация" в Нов български университет. От 2006 г. до сега работи в сферата на туризма и търговските услуги на различни позиции.

Ивайло е областен координатор на Волт за област Бургас.

 Светла Иванова

Светла Иванова е родена във Варна. Завършва средното си образование в Първа езикова гимназия с преподаване на английски и немски език. Има магистърска степен по начална педагогика от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", както и бакалаварска степен по филология към Нов български университет - София.

Изучавала е управление на образованието към ВТУ "Св.св. Кирил и Методий". Степендиант е на американското правителство и организация за глобално развитие и образование IREX по програма TEA преподаватели по английски език. Работила е за Корпус на мира в България като обучаващ учител. Участвала е и в различни обучения и семинари в страната и чужбина.

Има опит в реализирането на международни проекти в областта на образованието.

Член е на професионална общност по професионално образование от 2017 г.

Дани Ван Сантен

Дани Ван Сантен е на 31 години и е роден във Венрай, Холандия.

От 3 години живее в България. Работи в финансовия отдел на голяма международна компания.

"Преди 3 години дойдох в тази невероятна страна. Веднага се влюбих и никога повече не исках да си тръгна. През тези 3 години започнах да виждам редица проблеми в здравеопазването, корупцията и инфраструктурата. Бях шокиран, че след повече от 10 години в Европейския съюз пътищата и болниците не са се подобрили".

Дани Ван Сантен е първият чужденец, който влиза в листа за европейските избори в България. Твърдо решен е да се бори с корупцията, която възпрепятства повишаването на стандарта на живот.

"Считам, че българите заслужават много повече! Искам да са равни на останалите западноевропейски народи и да не бъдат третирани като "втора ръка". Вярвам, че следвайки примера на Волтер, мога да бъда тази разлика!", категоричен е Дани.

Съвсем скоро Ван Сантен ще сключи брак с българската си приятелка. Категоричен е, че иска да отгледат бъдещите си деца в България, заради което има още по-голям стимул да работи за доброто на страната.

Маргарита Кръстева

Маргарита Кръстева e на 32 години. Родена е и е израснала в София.

Има син на 2 години. Мотивацията й да се включи в политиката е борбата й за достоен живот, добро здравеопазване и добро образование.

Живяла е в САЩ, където завършва гимназия. Има две висши образования- едното е "Топло и ядрена енергетика", а другото е "Бизнес администрация" с профил "Маркетинг" от унивеситетът Кардиф Метрополитън.

"Една от каузите, за които аз ще се боря, ако бъда избрана за евродепутат, е реформа в здравеопазването, защото в момента държавата или няма воля, или не знае как да направи реформи, а те са нужни сега. Важно е да се знае кой и за какво използва средствата от здравноосигурителната каса, от осигуровките, които всеки гражданин плаща. Вярвам, че чрез европейските лостове здравеопазването в България може да достигне изключително високо.

 Борислав Тасев

Борислав Тасев е роден във Велико Търново. Завършва средното си образование в 101-во СОУ "Бачо Киро" в София с профил "Технологичен и стопански мениджмънт". След това продължава обучението си с две висши образования в Нов български университет. Първото е "Право", а второто "Политически науки с Европейско управление". От 2017 г. е съдебен заседател в Софийски градски съд с мандат до 2021 година. Междувременно става председател на Съвета на съдебните заседатели в Софийски градски съд от 2018 година, след като е избран с пълно мнозинство от всички 9 члена на Съвета. Сред основните му отговорности е да представлява всички 181 съдебни заседатели.

През годините е заемал различни постове. Има няколко успешни стажа, сред които при съветник на президента по правни въпроси, както и в Министерството на спорта. Преминал е и през обучение и на тема "Защита на класифицираната информация".

Мотивацията му да се включи в активната политика са ценностите на Волт и желанието му да промени правораздавателната система у нас и в Европа.

Светла Миланова

Светла Миланова е родена в София, където живее и в момента със своето семейство. Самата Миланова е завършила е "Право" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В последните няколко години се ангажира със защита правата на гражданите в съответствие с правото на Европейския съюз и прилагането му в България.

"Моя лична кауза са реформите в нашето общество, най- вече в сферата на законодателството и граждански процесуален кодекс. Чрез тези реформи да се осигури реален достъп на българския гражданин, който да чувства закрилата на закона. Също така, премахване на привилегиите на банките по член 417 и съдебен контрол в изпълнителното производство, който в действителност да работи ефективно", посочва Светла Миланова.

Убедена е, че реформите в съдебната система ще имат основополагащ тласък на борбата с корупцията в България и Европа.

Дълбоко вярва в хуманните ценности на европейската цивилизация и се гордее с достиженията й.

"Радея за едно нормално социално гражданско общество и именно това ме накара да стана част от Волт, и да участвам в европарламентарните избори", категорична е Миланова.

Кристиян Янкулов

Кристиян Янкулов е на 21 години от София. В момента е студент по психология и философия в Нов Български Университет. Говори английски и руски.

Предприемач и едноличен земеделски производител.

Приоритетите са му младежки политики и предприемачество. Вярва, че с личния пример е най-важен и ще работи в посока максимален брой млади хора да подкрепят Волт на изборите на 26 май 2019г..

Красимира Гергинова

Красимира Гергинова е родена в София. Завършила е висшето си образование в Свищов, след което 35 години години работи в държавната администрация.

Пенсионер е вече повече от 10 години, но пояснява, че в никакъв случай не се чувства възрастна.

"Вярвам, че всеки пенсионер в България трябва се живее достоен начин на живот. Тук се включват високият жизнен стандарт, европейското самочувствие и доходи и доброто здравеопазване", пояснява Красимира Гергинова.

Това я мотивира да стане част от европейска партия Волт и се включва в листата за кандидат евродепутат. Васко Делирадев

 Васко Далирадев

е на 39 години и е роден в София.. Завършил е 81-во средно образователно училище "Виктор Юго" с профил Математика и информатика. Женен е и има 4 деца. В момента се занимавам с презентиране на продукти за природосъобразен начин на живот.

"За мен и моето семейство физическото и психично здраве са кауза. През 2013 загубихме дъщеря си след тежко боледуване. След почти 5 години борба за нашето дете, много трудности и липсата на адекватна медицинска подкрепа, загубихме неравностойната битка", споделя Васко.

Тогава осъзнал безпомощността на здравната система в нашата страна. Като основни проблеми посочва липсата на ранно диагностициране, възможност за лечение в чужбина, липсва на дарителски кампании и психологична помощ за семействата.

Част от промените, за които ще работи са вече заложени в стратегическата рамка за европейско сътрудничество в областта на образованието и обучението, а именно:

- Превръщане на учението през целия живот и мобилността в реалност;

- Подобряването на качеството и ефективността на образованието и обучението.

 Йорданка Петрова

Йорданка Петрова е родена и израснала в Пазарджик. Завършила е Професионална гимназия по химични и хранителни технологии. Впоследствие заема високи позиции във фирми в областта на застраховането и недвижимите имоти.

Личната й кауза да се включи активно е политиката са децата в неравностойно положение и хуманното отношение към животните.

Георги Стоичков

Георги Стоичков е на 53 години. Работи в Техническия университет в София от около 30 години. Женен е и има две деца. Неговата кауза е свързана с образованието и по-специално на бюджетите на университетите.

"Може би бяха въведени с добри намерения и цел, но в крайна сметка не постигнаха нищо положително, защото освен да улеснят счетоводството на администрацията, те не помагат по никакъв начин, нито на преподавателите, нито на учениците", смята Георги.

Друг приоритет за него, който го е накарал да влезе активно в политиката, е бягството от лична отговорност на администрацията в България.

"В крайна сметка, тази система се издържа от парите на хората и работата й е да помага на гражданите. Иска ми се да взимаме добрите примери от другите уредени държави, за да подобрим нашето състояние", категоричен е Стоичков.

Анна Филипова

Анна Филипова е на 27 години и е от София. Има бакалавърска степен по "Икономика" от Университета за национално и световно стопанство (УНСС). В момента завършва магистратура "Бизнес администрация със специализация "Висш мениджмънт" отново в УНСС.

Като млад човек се интересува от вземането на решенията на общоевропейско ниво и приложението им в законодателството на България. Има активна гражданска позиция по редица чувствителни теми.

Каузата й е да работи за създаването на условия, гарантиращи развитието на хората в неравностойно положение в съответствие с техните права и потребности и с ценностите на хуманното и социално отговорно демократично общество.

Друг от основните й приоритети е хуманното отношение към животните, тъй като е убедена, че това е белег на развитите страни. Категорична е, че е необходимо уеднаквяване на законодателството на страните членки относно закрилата на животни. Анна посвещава усилията си за създаване на европейски стандарти в тази област чрез въвеждане на категорични забрани за безпричинното умъртвяване или подлагане на мъчение на животни.

"Аз вярвам в равенството, свободата и във възможността да живеем достойно, защото това са европейски ценности, а аз съм европеец!", категорична е Анна Филипова.