"Северна Македония търси как сама да си сложи вето по пътя към ЕС. Няма да се изненадам, ако много скоро РСМ получи жълт картон от Европейската комисия", каза пред bTV Петър Колев, лидер на "Граждански демократичен съюз" в РСМ.

По думите му РСМ има лицемерна политика - "от една страна осъжда такива прояви, от друга - секретарят на президента пристига на това събитие в Благоевград".

"Ако си мислят, че с такива двойствени игри от времето на Югославия, ще подсигурят европейското бъдеще на македонските граждани, дълбоко се лъжат", допълни той.

Той каза, че българската реакция на събитията в Благоевград заслужава висока оценка - "По такъв начин един достоен народ трябва да отговаря на такива умишлени провокации".

Според Петър Колев РСМ има домашни задачи за писане преди да започне преговорите за присъединяване към ЕС.

Доц. Наум Кайчев, член на българо-македонската историческа комисия също коментира пред bTV случилото се в Благоевград.

"Присъствието на коалиционни партньори като "Демократическия съюз" и официалния представител на президента на Северна Македония поражда редица въпроси и за мен лично това е нарушение на договора за приятелство и добросъседство", каза той.

Доц. Кайчев каза, че миналата седмица е имало заседание на историческата комисия. Темата е била за произхода и характера на Охридската епископия, но отново двете страни не са постигнали консенсус.

Важно е, че всичко мина спокойно вчера и общественият ред не беше нарушен - така коментира пред БНТ вчерашното откриване на частния македонски клуб в Благоевград кметът на града Илко Стоянов.

"Не мисля, че тук ще има каквито и да е посегателства. Благоевград е много национален град, където живеят хора от различни националности и живеят като една общност помежду си. Така че не очаквам никакви посегателства в тази посока. Ако при мен като кмет постъпят някакви сигнали, аз ще ги предам на съответните компетентни органи", каза Илко Стоянов.

По думите му, клубът е нелегитимен, защото не отговаря на Закона за устройство на територията, че е културен дом. Това е по-скоро офис, в който се събират хора на частен принцип. И няма как да носи гръмкото име културен дом и по никакъв начин не може да носи името на Никола Вапцаров, допълни кметът на Благоевград.

"Отварянето на частен македонски клуб на името на Никола Вапцаров е стандартна провокация с ниско качество. Целта е вината да се прехвърли от болната на здравата глава. Полицейското присъствие беше пресилено и това министърът на вътрешните работи да присъства там беше "комплимент" за провокаторите от Скопие. В основата на всичко е т.нар. ВМРО-ДПМНЕ, която е част от ЕНП, това е куриозно, която борави с аргументи от арсенала на най-примитивната комунистическа пропаганда". Това каза пред БНР историкът проф. Пламен Павлов.

И посочи, че творчеството на Никола Вапцаров няма нищо общо със съвременна Македония.

Събитието отмина, а нощта в Благоевград бе относително спокойна. Какво да очакваме оттук нататък?

Това, което се случи в сърцето на Пиринска Македония, поставя два важни въпроса. Защо македонски партийни лидери, забравяйки, че са на чужда територия, продължават да говорят за македонско малцинство в България? И защо в продължение на десетки години нашата страна не решава проблема с "Македонския въпрос", който хората от Пиринския край определят като престъпление?

В предаването "Преди всички" историкът посочи, че опитът да се играе на малцинства и клубове е "жалко в днешния свят".

"Обвиненията към България, че отричаме езика и самосъзнанието, са неверни. Всички декларации на България дават пълна свобода на себевъзприемане на тези хора, но не и да се посяга на българската история, най-вече да се мачкат хората, които имат смелостта да бъдат българи на тази територия".

Проф. Павлов подчерта, че лъжата не може да бъде възприемана като истина.