Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на Зеленото движение, Владислав Панев, изрази скептицизъм по отношение на анонса на служебното правителство, че с прехвърлянето на производството на наша територия ще получаваме по 700 млн. допълнителни приходи от данъци от "Лукойл".

"Нещата висят във въздуха. Тези 700 милиона лева не са птичка в ръката в никакъв случай.", коментира по БНР Панев. Панев прогнозира, че това може да се получи при натовареност на рафинерията "на макс", правителството да договори продължаване на дерогацията за продажба на произведени от "Лукойл" нефтопродукти, както и ако се запази маржът между "Уралс" и "Брент".

Депутатът от ДБ побърза да предупреди, че цените по бензиностанциите няма да поевтинеят от този ход на "Лукойл Нефтохим България".

"Рафинерията купува по-евтин петрол, но това не се отразява на цените на бензиностанциите до момента по никакъв начин", отбеляза Панев.

Иначе той определи решението за плащането на данъците вече у нас като "добра новина", че "Лукойл" се съгласи да си изпълнява задълженията в България и да си плаща данъците - нещо, което не е правила от 2007 г. досега". "За първи път тази година обяви, макар и символична, печалба от 70 милиона лева", добави Панев.

Владислав Панев тълкува изявленията на служебното правителство като "договорка от типа и вълкът сит, и агнето цяло" и "изпреварващ удар, за да може да прекрати и исканията - и нашите, и на други парламентарни партии, за по-справедливо облагане на тези свръхпечалби".

Сега според него, "облагайки само една част от печалбите на компанията, стимулираме още по-голям внос на руски петрол, без това да се отрази на цените по бензиностанциите".

"Тоест, ние не само заобикаляме санкциите. Ние насърчаваме по този начин покупките от Русия. От свръхпечалба над 2 милиарда лева ще влязат, при сегашните маржове, 700 милиона лева. Ако всичките тези пари се дадат за намаление на цените на горивата, може би около 50 стотинки на литър гориво."

Панев вижда като правилна стъпка плановете не всичко да отиде за отстъпки за горива, а да се подпомогнат и пътуващите с обществен транспорт, като така ще се таргетират хората без лични автомобили.

"Ако отстъпките отидат към ваучери за ползване на автобуси, на влакове - това би било по-справедливо.", каза той.

Панев определи вчерашните консултации на ДБ с президента като "агресивна дипломация, която няма общо с консултации за връчване на мандати за правителство, а по-скоро със заяждане на геополитически теми".

"Изводът може би е, че на президента му е удобно да управлява със служебни правителства, затова и бави мандатите. Бавенето на мандатите е очевидно и това, че той се чувства комфортно с управление на служебен кабинет.", заключи лидерът на "зелените".

"Първият мандат е тотално невъзможен за случване. С втория - топката е в ПП, е възможно да се договори правителство на малцинството с подкрепа в пленарна зала от над 120 народни представители при ясна управленска програма, не подпис на бял лист и след това в парламента мнозинството на статуквото да си прави, каквото си иска. (...) За да се направи такова правителство и да има смисъл от него, то трябва да бъде с много висок залог - много сериозни реформи, които да бъдат подкрепени от мнозинството в зала. Иначе няма смисъл да си играем на куклите и парцалките", коментира Владислав Панев.

За колежката му от ПГ на ДБ Надежда Йорданова, която също присъства на срещата при Румен Радев, по-острият тон в разговора с него не бил изненада, защото отразява разликата в позициите по въпроса с войната в Украйна, което не е новина. 

"Демократична България" традиционно устоява необходимостта България да има категорична позиция и да застане на страната на партньорите от НАТО. Публичната обмяна на мнения не трябва да бъде драматизирана", коментира тя по БНТ.

Депутатката от ДБ отново повтори, че нейната формация няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ.

"По теми, важни за България, не виждаме проблем да гласуваме с ГЕРБ. Има теми, по които гледаме в една посока. Общите теми между ГЕРБ и "Демократична България" не могат да заметат големите разлики между двете формации - върховенството на закона и корупционните практики. Без решение на този въпрос няма как да се продължим напред", категорична беше Надежда Йорданова.