Управляващите от ПП-ДБ иницииратха извънредно събиране на Столичния общински съвет в понеделник за решаване на спешен проблем със санирането. По план следващата сесия на СОС трябваше да се състои на 25 януари.

Председателстващият Столичния общински съвет (СОС) Грети Стефанова обаче е изпратила писмо до всички общински съветници да се съберат на 15 януари - понеделник, от 14:00 часа, съобщиха от пресцентъра на СОС. Призивът е във връзка с доклад на кмета на Столичната община Васил Терзиев. В доклада се посочва, че крайният срок за приемане на проектни предложения по Процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап II" изтича на 16 януари тази година, съобщава БТА.

В писмото Стефанова моли за потвърждение от всички съветници. При проявена отговорност от тяхна страна и събиране на необходимия кворум, докладът ще бъде обсъден.

В четвъртък тази седмица СОС отложи избора на председател за 25 януари. На заседанието беше направен шести опит за избор на председател, след като на 18 декември 2023 г. петият опит беше неуспешен.

От ГЕРБ и БСП отговориха, че такова събиране не е необходимо, кметът не познава правомощията си и в Столична община цари хаос.

"Кметът Терзиев не познава нито правомощията си, нито задълженията си. Внесеният "доклад" за санирането е фрапиращ пример за некомпетентност и управленски хаос. Безпомощността често е плод на некомпетентност. Това е единственото обяснение за изпратеното от ПП-ДБ-СС искане за събиране на групите в общинския съвет на 15 януари (понеделник) от 14 ч, на което да бъде разгледан "доклад" от кмета Терзиев", написа във Фейсбук общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев, който изложи позицията на групата в СОС.

Изпратеният документ е фрапиращ пример затова, че кметът Терзиев не познава нито правомощията си, нито задълженията си като кмет. Предоставеният ни "доклад", озаглавен "невъзможност за упълномощаване на районните администрации на Столична община като водещи партньори по проекти по Процедура BG-RRP-4.023 "ПОДКРЕПА ЗА УСТОЙЧИВО ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА ЖИЛИЩНИЯ СГРАДЕН ФОНД - етап II", показва достигнатото ниво на управленски хаос и некомпетентност по следните причини:

- На първо място, внесеният от г-н Терзиев "доклад" е безпредметен. Кметът и екипът му от зам.-кметове е редно да знаят, че избраният за кмет на Столична община може да делегира свои правомощия на кметовете на райони по силата на закона. Затова не се нуждае от разрешение (решение) от Столичния общински съвет.

Снимка: БТА

- На второ място, внесеният от г-н Терзиев" "доклад" не е доклад. Изпратеният ни документ не притежава нито предмет, нито съдържа проект за решение. Последното е задължителна част за всеки доклад, който показва каква е волята на вносителя, в случая кмета, предложена за разглеждане от съвета. Необяснимо е как трима действащи зам.-кметове са подписали документ, който е правно недоразумение и с това са подвели и кмета Терзиев.

- На трето място, внесеният от г-н Терзиев "доклад" не е спешен. Необяснимо е защо в петък вечер (12 януари) кметът се сеща, че срокът изтича след 3 дни (16 януари). Ден по-рано г-н Терзиев заедно със съветниците от ПП-ДБ-СС и "Синя София" поискаха следващото заседание на СОС да е на 25 януари.

"Многократно предупреждавахме, че политическата криза, създадена от спечелилите избори ПП-ДБ-СС, се превръща в управленска. Това, за съжаление, вече е факт. София се нуждае от работещ общински съвет час по-скоро, а това означава, и ясно мнозинство, което носи отговорност за управлението. Изпадналото в отчаяние управление затъва в хаос и некомпетентност, които не могат да бъдат скрити нито от измислени "кризи", нито от ултиматуми", пък е изводът, който прави в своята позиция общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев.

От ГЕРБ в СОС обвиняват в хаотичност и некомпетентност новия управленски екип на Столична община. Същото отговарят в писмо и от БСП-София.

"Притеснителен е фактът, че след два месеца управление, администрацията на Столична община действа като пожарна команда, пишат социалистите в отговор на поканата за нова дата на първото заседание на СОС на 15-ти януари, вместо на 25-ти, както беше решено на сесията на 11.01.2024 г. В Столична община цари некомпетентност и управленски хаос", гласи позицията на общинските съветници от групата на Местна коалиция "БСП за България" в отговор на поканата.

"Уведомлението, че Столичният общински съвет трябва да се събере на заседание в понеделник беше изпратено на електронната поща на председателя на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков на 12-ти януари след 17,00 часа. В него става ясно, че "по предложение на г-жа Грети Стефанова общинският съвет следва да се събере на 15.01.2024 г., предвид крайния срок за приемане на проектни предложения по Процедура BG - RRP-4.023 "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - етап II", който изтича на 16.01.2024 г.". В същия имейл е приложен документ, именуван "доклад" и се изисква потвърждение за присъствие на общинските съветници.

Снимка: Булфото

"За реализиране на конкретния проект с краен срок 16.01.2024 г., се внася информация до кмета на Столична община на 12.01.2024 г. Не се познава нормативната уредба, цари управленски хаос и личи липса на компетентност", пишат още в отговора си социалистите. Опитът, за пореден път да се насочи проблема към Столичния общински съвет, е и опит да се прикрие пред обществото безсилието на първата политическа сила в СОС да постигне мнозинство за управление на града", обобщават социалистите.

Писмото с отговор на поканата за заседание на СОС на 15-ти януари е изпратено днес от шефа на групата Иван Таков на електронните пощи на всички общински съветници в СОС. От "БСП за България" са категорични, че ще изложат позицията си и на заседание в понеделник, ако е налице законово изискуемия кворум за неговото провеждане.