Днес нашите експерти изслушаха Димитър Главчев по въпроси от областта на финансите и одита и бяха зададени ключови въпроси във връзка с контрола на публичните средства, защото за нас е важно те да се изразходват по най-прозрачен начин. Това обясни пред журналисти след срещата съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков.

Той подчерта, както и по-рано при разговора с Димитър Радев, номиниран за гуверньор на БНБ, че е много важно преди всяко решение за контролните органи на държавата, да има такъв тип изслушване.

На базата на този разговор депутатите на ПГ на ПП-ДБ ще уведомят цялата група и на общ съвет ще бъде взето финалното решение дали да подкрепят Главчев за председател на Сметната палата.

Самият Димитър Главчев не коментира пред журналисти как е протекла срещата му с ПП-ДБ.

За неговата номинация за ръководител на одитния орган съобщи днес в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, след среща между ръководствата на групите на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България", в която участва и финансовият министър Асен Василев. По думите ѝ кандидатурата е одобрена от ПП-ДБ.

Димитър Главчев има 20 години стаж в сферата на одита и финансовия контрол, се посочва в биографията му, приложена към предложението.

Той беше председател на 44-ото НС от 19 април до 17 ноември 2017 година.

Другият кандидат за председател на Сметната палата е на "Възраждане" - Нина Стоименова.

По-рано днес ПП-ДБ разговаряха и с кандидата на ГЕРБ-СДС за управител на БНБ Димитър Радев, а след срещата Кирил Петков заяви, че групата ще подкрепи номинацията.