"Продължаваме промяната - Демократична България" засега не проявяват желание да се вслушат в призивите на (не)коалиционните си партньори за прекратяване на дерогацията за руски петрол възможно най-скоро. От партията смятат да отложат това решение за пролетта, стана ясно от коментар на Радослав Рибарски в кулоарите на парламента.

"Още днес ще предложим датата 15 март, склонни сме още да скъсим периода на дерогацията, сега е до октомври, но го намаляваме до 15 март", съобщи зам.-шефът на енергийната комисия в НС.

На 15 март ще е минал зимният период, който нас ни притеснява, посочи той. По думите му в докладите в секретното деловодство се визират опасностите, ако промяната се случи именно през зимните месеци. Има редица логистични ограничения при доставките на суров нефт именно в този период, добави той.

Рибарски коментира, че при бурно време не могат да минават кораби през проливите, а също и танкери с нефт минават само през светлата част от денонощието. Това допълнително удължава срока, който, ако сега е два-три дни, се удължава на 30 дни и повече, добави той.

Вярваме, че и ГЕРБ осъзнават, че за три дни не може да се направи това преминаване на рафинерията и докладите, които бяха предложени в секретно деловодство, показват именно опасенията от рязко преминаване към неруски суров нефт, каза Радослав Рибарски.

Затова той посочи, че предпочитат да подходят според това, което виждат в тези доклади. Моята препоръка е именно към г-н Борисов утре да отиде на Съвета за сигурност и също да се запознае с изложените факти в тях, каза Рибарски.

Поемаме риска да бъдем прикрепени към останалите партии "Възраждане" и БСП, но за нас е по-важно да се подсигурят доставките на хората, да има горива и цените да не се повишават, посочи той.

Снимка: БТА

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира пред журналисти темата за отпадане на дерогацията за "Лукойл". Попитан дали ще отиде на Съвета по сигурността утре, той каза, че има среща с европейските посланици, които са му по-важни.

Помолен да коментира думи на Борисов, че някой се облагодетелства от дерогацията, Радослав Рибарски каза, че промените, които са направили вече, целят държавата да се облагодетелства от тази дерогация. Той посочи, че 55% се събират от печалбата на "Лукойл" авансово вече. Не бяха събирани, от две години се събират данъци и те нарастват постоянно, добави той.

Относно предложението им, Рибарски уточни, че на 15 март дерогацията се отменя, както за нефт, така и за нефтопродукти.

На въпрос дали са постъпили пари от "Газпром" от транзитната такса, заместник-председателят на енергийната комисия каза, че вчера в комисията са обсъдили допълнителни промени в тази връзка, които правят данъчно задължено лице ползвателя на газопреносната мрежа. Това допълнително трябва да улесни събирането на именно тази такса, допълни Рибарски.

Вчера депутатите от парламентарната енергийна комисия отхвърлиха предложението на председателя на комисията и депутат от ГЕРБ Делян Добрев дерогацията на "Лукойл" да отпадне в тридневен срок от приемането на закона. Повечето народни представители посочиха, че е необходимо да има поне тримесечен срок, за да не се стигне до дефицит на горива у нас.