След два председателски съвета работата на парламента не беше възобновена. Председателят на Народното събрание Росен Желязков каза, че "редът в залата не може да бъде възстановен" след като депутатите от ИТН, "Възраждане" и БСП блокираха трибуната следобед, както направиха и сутринта.

До блокиране на днешното заседание, в което трябваше да се гледат на второ четене бюджетите на здравната каса и ДОО, се стигна заради протест на народните избраници от "Възраждане" и БСП срещу незаконното по думите им преместване на Паметника на Съветската армия. В демонстрацията, при която депутатите застанаха пред трибуната, се включиха и ИТН, но наблегнаха на факта, че протестират срещу промените в Конституцията, а не срещу демонтирането на ПСА. 

След първия председателски съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че искат всички документи около решението за преместването на монумента. Последва втори съвет, след който депутатите от "Възраждане", "Има такъв народ" и "БСП за България" отново блокираха трибуната в пленарната зала.

"След проведения председателски съвет се установи, че не може да се възстанови нормалният ред в залата, поради което прекратявам днешното заседание", обяви председателят на Народното събрание Росен Желязков. Следващото заседание ще бъде утре в 9:00 часа, добави той.

"Не може да разберем как могат "Възраждане", БСП и ИТН да слагат спирачка на най-важните плащания в държавата", коментира пред журналисти в парламента Кирил Петков от "Продължаваме Промяната - Демократична България" след председателския съвет.

"Дискутирахме, че днес имаме двата може би най-важни бюджета за хората - за здраве и социалния бюджет. От тази гледна точка, ние не можем да разберем колегите от "Възраждане", БСП и ИТН как могат да слагат спирачка на най-важните плащания в държавата, хората чакат в момента този бюджет да бъде приет, пенсиите и здравното осигуряване зависят от това, с аргумента, че ние трябва като трибунал да решим дали документацията, която беше представена от областната управа, е пълна или непълна", коментира Кирил Петков.

По-рано и премиерът Николай Денков коментира от Брюксел, че "да слагаш за залог бюджета, от който зависят заплати, инвестиции и всичко, срещу този паметник, не е човешко".