От ПП-ДБ призоваха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да дойде лично на преговорите в събота, а не да преговаря през медиите. Лидерите на формацията направиха констатацията, че Борисов е заприличал на Румен Радев с постоянните си критики към кабинета. Дадоха да се разбере още, че няма да отстъпят от искането си за реформи в съдебната система, службите и попълването на регулаторите.

Кирил Петков го предупреди, че с изказванията си и употребата на епитети само "възпалява" и прави преговорите по-трудни. Той не коментира новата оферта на Борисов - ПП-ДБ да получи външния министър и всички места в регулаторите, а ГЕРБ да вземе всички министри.

"Това, което искам да дам като съвет на г-н Борисов, че ако иска да преговаря, да дойде утре на срещата и да говорим по всичките тези теми. Ако иска да делегира на Мария Габриел, да делегира, разбираме, с удоволствие ще говорим утре с нея. Но тази идея хем делегира, хем преговаря през камерите, е абсурдна", каза Петков по време на общо изявление на ПП-ДБ пред медиите в кулоарите на парламента.

И отправи призив към Борисов да не използва повече епитети, като визира наречения вчера от лидера на ГЕРБ премиер на ПП-ДБ Николай Денков - "послушко", който, по думите на лидера на ГЕРБ, се допитвал до още няколко лидери в коалицията преди да вземе решение.

"И тук искам да отправя едно предупреждение - да спре да дава епитети. Вчера някой бил послушко, днес някой бил корумпиран, трети бил лош. Това не помага", смята съпредседателят на ПП-

"Ние се държим с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ. Ще продължим да го правим. В този момент моля да се удържи малко, защото единственото, което прави, е възпалява и прави тези преговори по-трудни", недоволства Петков.

Той подчерта, че ПП-ДБ влизат в разговорите с конструктивен тон и "ще го запазим, но и той трябва да има малко дисциплина".

 Кирил Петков не коментира позицията на Борисов за това, че не трябва Асен Василев да продължи да бъде финансов министър и в новото правителство. 

"Каня г-н Борисов утре да дойде в 18 часа тази негова идея и ще говорим по темата", отклони директния отговор за Василев той. И отново повтори: "Ако си играем на "делегирам, ама ще ви кажа всичко през медиите", това е деструктивно".

"Този кабинет има смисъл само и единствено, ако нашите реформи продължават. Няма да държим правителство, само за да има правителство", отсече Кирил Петков и изреди отново, че те включват независим съд и служби, и регулатори, които да работят за хората.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че всички други теми за обсъждане между партньорите следват договорката за реформите и регулаторите. 

"Ако утре се разберем за реформите и механизма за регулаторите, заложен още в декларацията - 9 месеца ние този механизъм не можем да го договорим, и си стиснем ръцете, няма проблем да преминем и към останалите теми. Правителството служи, за да се случат реформите и да се изчисти съдебната власт от нотариуси, джуджета и всичко останало", коментира и Иванов.

Лидерът на ДБ повтори, че настояват за много ясна формула за носене на отговорност за кандидатурите в регулаторите. "Искаме там да попаднат хората, които в най-голяма степен отговарят на изискванията. Фокусът да е върху качествата на кандидатите", подчерта Христо Иванов.

Лидерът на ДСБ пък сравни поведението на Бойко Борисов спрямо правителството с това на президента. "Заприличал е на Румен Радев, една добра дума не казва за общото ни правителство, само критики. Правителството 9 месеца свърши прекалено много работа. И това трябва да бъде оценено от партньорите, които са го подкрепяли", установи Атанасов. 

И той помоли лидера на ГЕРБ да дойде на преговорите.

"Понеже не бях в Букурещ, моят приятел Бойко Борисов явно се е заредил с много адреналин, искам приятелски да го помоля да дойде утре, да седнем в спокойна обстановка да преговаряме, защото българските граждани очакват от нас да им осигурим стабилност, предвидимост и трябва да го направим", отправи апел Атанасов.

 

По-рано днес Борисов каза, че са се разбрали преговорите да бъдат утре в 18:00 ч. Попитан дали ще отиде на преговорите, Борисов посочи, че е трогнат от поканите на ПП-ДБ, но неговото разбиране е министър-председателят да води преговорите за кабинет, който може да ръководи.