Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов изрази възмущението си от изказването на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в Букурещ пред конгреса на ЕНП. 

"Приятелите на Путин се опитват да пренапишат нашата история и да превземат нашето бъдеще. Разпространяват омраза чрез клавиатурите си. Нашата мирна и обединена Европа е изправена пред предизвикателство, както никога досега заради популисти, националисти, демагози - независимо дали са крайнодесни, или крайнолеви, дали е Алтернатива за Германия, или Национален сбор или Възраждане", заяви председателката на Еврокомисията.

Пред журналисти в парламента лидерът на "Възраждане" заяви, че такива хора не трябва да бъдат повече начело на Европа.

"Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен си позволи да посочи една българска политическа партия, наред с още две други - германска и френска, като основна заплаха за "мирна и обединена Европа". Такива хора като нея и хората, които я подкрепят, нямат място повече по върховете на европейската политика", каза Костадин Костадинов. Сред критиките на Костадинов бяха политиките, водени от ЕК, които по думите му заплашват европейската цивилизация, информира БТА.

"Политиката на ЕС в този си вид, както се прокарва в последните 15-20 години, на практика заличава европейската идентичност, заличава европейските народи, европейската култура и дори ако искате европейските национални езици", добави Костадинов. Според него цяла Европа в момента се тресе от протести именно, насочени срещу политиката на Урсула фон дер Лайен.

"Изключителен цинизъм и проява на политическо дебелоочие е точно причинителят на най-големите трусове в ЕС да твърди, че Европа е мирна. Европа не е мирна. Тя се намира на прага на много тежък социален взрив точно заради политиките на Урсула фон дер Лайен и подобни политици в европейските държави", обвини лидерът на "Възраждане".

И разкритикува, че ЕС, вместо да прави всичко необходимо, за да спре тази война, прави всичко необходимо, за да я разгори и заплашва мира в света.

Костадинов съобщи, че на 12 април партията му организира голяма конференция, на която ще покани приятелски, политически, партньорски организации от цяла Европа.