"Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) са категорично против законопроекта на "Възраждане" за "чуждестранните агенти", се посочва в позиция на коалицията, разпространена от пресцентъра на формацията. Делян Пеевски от ДПС направи изявление в същия дух. Вчера от "Възраждане" съобщиха, че са внесли законопроект за чуждестранните агенти, с който целят да гарантират защита на националните интереси.

От ПП-ДБ определят законопроекта като "путинистки". Те изтъкват като причини за това: "Поставянето под заплаха науката и културата като визират риск за дейността на български читалища, научни и културни общности и институции; Ограничаване на образователните възможности - български студенти със стипендии от чужбина се предлага да бъдат обявени за "чуждестранни агенти"; Възпрепятстване на гражданското общество: Законопроектът е насочен срещу гражданските организации, които след 1990 г. свършиха огромна работа за България за укрепването и запазването на българската история и култура, и за намаляването на социалните неравенства в българското общество; Предлага се забрана за преподавателска и научна дейност; Забранява се участието в политическия процес на лица и организации, получили над хиляда лв. от чуждестранни източници".

Според ПП-ДБ с предлаганите от "Възраждане" промени се нарушават конституционните права на гражданите, допълва БТА. "Законопроектът предвижда отнемане на граждански права и свободи, гарантирани от Конституцията на Република България; Противоречи на правото на ЕС и Хартата на основните права и свободи; Копира репресивни практики; Текстът е почти идентичен с подобен закон в Русия, използван от режима на Путин за ограничаване на свободата на словото и независимата журналистика; Путин изнася този закон в различни страни и миналата година успя с такъв закон да спре пътя на Грузия към Европа", заявяват от ПП-ДБ.

В позицията се изтъква, че с предлагания законопроект се заплашва независимостта на България. "Недопустимо е държави, обявили България за враждебна, да определят дневния ред на страната ни. Подкрепяме необходимостта от прозрачност и отчетност при финансирането с външни средства. Това обаче не трябва да се използва като претекст за ограничаване на основни демократични принципи и свободата на гражданското общество", заявяват от ПП-ДБ.

Делян Пеевски от ДПС направи изявление в същия дух:

"Внесеният от откровено проруската партия "Възраждане" мракобесен законопроект за чуждестранните агенти е тежка провокация към националната сигурност и суверенитет на България". Това сочи позиция на Делян Пеевски, изпратена от пресцентъра на ДПС.

В текста се казва, че това е безпрецедентен опит "да се транспонират в националното ни законодателство закони от Русия на Путин".

"Опитите за създаване на "черни списъци" с неудобни хора, организации, медии, училища и университети, и сплашването на структури на гражданското общество са последния пристан на тоталитарните системи. Поведението на парламентарните партии към този законопроект ще бъде лакмус за тяхната ценностна ориентация и принадлежност, което е много силен сигнал към обществеността. Обединението срещу подобна заплаха и категоричното отхвърляне на този законопроект е това, което българските граждани и нашите евроатлантически партньори очакват от отговорните лидери", се добавя в позицията.

В текста пише още, че парламентарната група на ДПС ще гласува категорично "против" всеки подобен акт на провокация срещу ценностната ориентация на България и свободата на развитие на гражданското общество и неговите структури.

И лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че партията няма да го подкрепи

"Тези, срещу които се внасят тези промени, са наши партньори в глобалната бих нарекъл, битка с популизма, с войната, с всичко, което се причинява в момента в света. Това е нашето място - там. Затова категорично ние няма да подкрепим подобен закон", заяви той.

Костадинов: Поне го прочетете!

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов защити внесения от тях законопроект за чуждестранните агенти, като обясни, че той е по модел на американския закон, приет през 1938 година, който работи и до днес. По думите му законопроектът не предвижда санкции, а публичност и прозрачност.

"Преди всичко трябва законът да бъде прочетен. Това, което мене ме изненадва и което ме изумява е, че за три години, защото ние за първи път го внесохме 2022-ра, след това го внесохме 2023-та, сега го внасяме 2024-та година, в четири последователни парламента, нито един от тези хора, които се упражняват по темата, не е седнал да прочете закона, най-малкото което е изключително обидно, но то е обидно за хората, които го правят в интерес на истината, това нещо".