Това изтъкна пред БНР проф. Емил Григоров, преподавател по философия в колежа "Франсоа Ксавие Гарно" в Квебек, Канада по повод Конференцията за климата на ООН (COP21), която се открива на 30 ноември в Париж.

Общо 43 уязвими държави призоваха в средата на ноември в Манила участниците в Конференцията за климата на ООН (COP21) да постигнат съгласие за граница на затоплянето от 1,5 градуса в сравнение с равнището отпреди индустриалната революция.

Ако глобалното затопляне бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, през следващите векове наводнения и суши ще опустошат територии, населявани от 130 милиона човека. Ако допуснем обаче затоплянето на планетата да достигне до 4 градуса по Целзий, броят на пряко засегнатите ще стигне до 800 милиона, а не пряко засегнато ще бъде цялото човечество. Най-засегнати ще бъдат Азия, Африка и Латинска Америка. Развитите страни трябва да поемат финансова отговорност за щетите, нанесени от техните икономики на планетата, смята проф. Емил Григоров.

Той заяви още, че събраните 62 милиарда долара за борба с глобалното затопляне далеч не са достатъчни: Според най-груби експертни оценки на икономисти от световната банка и други научни институции и авторитетни и сериозни фондации по света за целта ще са необходими първоначални инвестиции в размер най-малко 600-700 милиарда долара.

Фондът за борба с климатичните промени трябва да се попълва на принципа "замърсяваш-плащаш", като колкото повече замърсяваш, толкова повече плащаш, каза още проф. Григоров:

"Този фонд трябва да се попълва 57% от Северна Америка, 15% от Европейския съюз и само 6% от Китай. Ако населението по света беше информирано честно за това какво го очаква, ако не си промени начина на живот, то щеше да съдейства на политиките, целящи ограничаване на замърсяването", смята доц. Григоров.

Той каза още, че и данъчната политика може да работи в полза на екологията: Другото, което може да реши проблема е по-строг фискален контрол. Годишно около 650 милиарда долара се спасяват от данъци в офшорни зони в глобален мащаб. Това са достатъчно пари, за да се реши проблема.

Франция държи на провеждането на COP21 въпреки атентатите

Френският президент Франсоа Оланд изрази желание предвидените в рамките на международната конференция за климата в Париж многобройни прояви да се проведат въпреки извънредното положение, въведено в столицата след атентатите на 13 ноември, предадоха Франс прес и БТА, позовавайки се на комюнике на Елисейския дворец.

Оланд прие днес 14 представители на асоциации, които участват активно в преговорите за постигане на ново глобално споразумение за борба с глобалното затопляне - два дни преди откриването на форума COP21 в предградието на Париж Бурже.

Той приветства отговорното поведение на неправителствените организации, имайки предвид новите ограничения в сферата на сигурността. 24 активисти на екологични организации бяха поставени под домашен арест във Франция, съобщи днес премиерът Манюел Валс.

Мярката е била предприета в рамките на извънредното положение в страната срещу хора, заподозрени в планиране на съпътствани от насилие протести по време на конференцията за климата.

150 държавни и правителствени ръководители ще се съберат в понеделник в Бурже, за да дадат началото на изключително важния форум.

Няколко правозащитни организации, сред които "Амнести интернешънъл", определиха мерките по извънредното положение като прекалено строги.

Днес френският министър на външните работи Лоран Фабиюс връчи символичен дървен ключ на изпълнителния секретар на Рамковата конвенция на ООН за промените в климата Кристина Фигерес, която ще председателства конференцията.

183 страни са обещали да намалят парниковите емисии

Сто осемдесет и три страни са дали обещания за намаляване на парниковите си емисии, съдържащи конкретни числа, преди международната конференция в Бурже, край Париж, за договаряне на ново глобално споразумение за борба с промените в климата.

Това съобщи днес френският министър на външните работи Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес. На пресконференция в конферентния център в северното предградие на френската столица, където ще се проведе форумът, Фабиюс подчерта, че тези обещания покриват 95 процента от световните емисии. Това е значителен успех, увери той.

В същото време Фабиюс призна, че тези обещания все още няма да позволят глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий - каквато е целта на конференцията.

Те все пак ни отдалечават от риска от затопляне с 5 или 6 градуса, до каквото би довело бездействието, отбеляза той.