Посолството на Съединените щати в България се разграничи от меморандума за сътрудничество, който българското правителство подписа преди дни с инвестиционния фонд Gemcorp.

Търговският аташе на Посолството на Съединените щати не е присъствал на подписването на въпросния меморандум, се казва в съобщението до медиите.

"Освен това нито един представител на правителството на Съединените щати не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърденията за обратното са в резултат на недоразумение", се казва в съобщението на посолството до "Лице в лице" по bTV.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти, като след разпита си в прокуратурата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че правителството е подписало "меморандум с неясни фирми за милиарди". Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси.

Вицепремиерът Асен Василев заяви в телевизионно интервю, че "Gemcorp дойдоха при нас с представители на американското посолство".

"Няма нито една копейка руски пари в Gemcorp, мажоритарни собственици с над 70% са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева, останалите акционери и служители са хора от Франция, Германия, Канада. Имало е руски акционери в миналото, които са излезли преди две години", заяви вчера в "Лице в лице" бившият икономически министър Николай Василев.

През октомври 2020 година Gemcorp Holdings Limited (GHL) преминава през процедура по изкупуване на дяловото участие на своя руски инвеститор като през декември 2020 г. изкупуването на инвестицията на фонда е приключило. Оттогава няма нито руски инвеститори, нито руски капитали в нито една компания от Gemcorp Grouр. Към настоящия момент Gemcorp Holdings Limited (GHL) е 100% собственост на своите служители и е базирана в Лондон, Великобритания, уточняват от холдинга. Оттам заявяват, че GHL няма да участва по никакъв начин в проекти, свързани или финансирани от Плана за възстановяване и устойчивост на България, няма да работи с български бюджетни средства или еврофондове. От Gemcorp отричат да имат някакво отношение към анонсирани от правителството намерения за изграждане на завод за батерии в страната.