Фотофиниш между ГЕРБ - СДС и Продължаваме промяната - Демократична България, това сочат електоралните нагласи от социологическите проучвания през последната седмица на кампанията.

Разликите между фаворитите са минимални. "Алфа Рисърч", "Сова Харис", Тренд и "Медиана" посочват като първа сила ГЕРБ-СДС. На обратното мнение са "Галъп" и "Маркет линкс". Според социолозите победителят ще се решава в последния момент, защото голям брой избиратели ще решат за кого да гласуват именно в неделя на 2 април. Разликите между тях са минимални, а в по-добра изходна позиция ще е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване" или пък чийто финален спринт е по-силен. Няма да бъде изненада, ако едната или другата политическа сила стане победител. 

Оспорвана борба ще има и за третото място, като за него се състезават ДПС и "Възраждане". ДПС разчита на твърдия електорат. "Възраждане" отчита ръст на избирателите си. Тук, с изключение на "Медиана", социологическите агенции смятат, че двубоят ще бъде спечелен от ДПС. 

Правят и уточнението, че допитванията се правят само в България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза.

Пет са сигурните политически сили за 49-ия парламент. "Български възход" и "Левицата" са най-близо до 4% бариера. Потвърждават го проучванията на "Алфа Рисърч", "Галъп", "Тренд" и "Маркет Линкс". Според "Сова Харис" бариерата от 4% ще бъде прескочена от "Левицата", а според "Медиана" в парламента ще влязат и "Български възход", и "Левицата". 

Вероятността избирателната активност да е близка до тази от предходните избори е все по-голяма. Очаква се да гласуват между 2,5 и 2,7 милиона души на 2 април. Голям е броят на избирателите, които в последния момент не са ориентирани за кого да пуснат бюлетината около 15%. 

Има и очаквания от 4% до 5% от тези, които ще отидат до избирателните урни да пуснат бюлетина с "Не подкрепям никого". 

49-ото Народно събрание се очертава като по-фрагментирано. Това трудно би могло да произведе редовен кабинет. Голяма е вероятността да се върнем към дневния ред на 2021 година, тъй като радикално политическата картина не се е променила. Очаквано коалиционната формула би била отново задължителна за формиране на кабинет, което няма да бъде лесна задача за политиците, макар и избирателя след поредния избор да иска сигурност и редовно правителство. 

"Алфа Рисърч"

Без развръзка до самия край на кампанията, е обобщението на "Алфа рисърч" от последното проучване преди изборите на 2 април, което агенцията е реализирала със собствени средства. Според агенцията пет партии влизат в парламента, като първите две формации и вторите две в класацията са с почти изравнени резултати и минимални разлики под 1 процент.

Изследването е проведено в периода 25-29 март и е реализирано със собствени средства на агенцията. Участват 1013 пълнолетни лица от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете.

Данните сочат на този етап начело ГЕРБ-СДС с 25.9%, втори са ПП-ДБ с 25.4%. Следва ДПС с 13,8%, а съвсем близо до тях са "Възраждане" с 13,6%. Петата партия е БСП с 8,2%. Най-близо до бариета са "Български възход" и "Левицата".

39 на сто се запазва делът на сигурните, че ще гласуват на петите за две години парламентарни избори. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден. Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите. Много по-сериозен фактор се очертава растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване.

Графика: "Алфа рисърч"

 "Галъп" 

Победителят от вота на 2 април ще стане известен в последния момент, а интригата остава за първо и трето място.

Това сочат данните от последното проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети.

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%. ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%.

В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. "Има такъв народ" е с 3%.

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват - нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. На тази база се допуска активност, близка до тази от предходните избори, като тепърва ще се разбере процентът, изчислен спрямо формалните избирателни списъци. Възможни са колебания.

4,1% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които твърдят, че биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес.

"Тренд"

Неясен победител и оспорвано трето място. Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две близо до 4%-вата бариера.  

Изследването е проведено в периода 22-29 март 2023 г. по поръчка на "Нова Броудкастинг Груп", сред 1004 пълнолетни граждани. Проучването е осъществено по метода пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет. 

Запазва се паритетът между коалициите ГЕРБ-СДС (26,4 % от гласуващите) и "Продължаваме промяната - Демократична България" (26,1 % от гласуващите), коментират анализаторите. Половин процент е разликата в подкрепата между ДПС и "Възраждане", съответно 13,7 % и 13,3 % от гласуващите.

"БСП за България" е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7,3 % от гласуващите.

Пет формации със сигурно представителство в следващото Народно събрание, а две са близо до четирипроцентната бариера.

Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-ото Народно събрание има коалицията "Левицата!" (3,6 % от гласуващите), следвана от "Български възход" (3,5 % сред гласуващите).

Опцията "Не подкрепям никого" посочват 5,2 % от участвалите в допитването.

От всички интервюирани 48% заявяват, че ще гласуват.

"Маркет линкс"

Коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" остава първа политическа сила и увеличава леко преднината си пред ГЕРБ - СДС с 1.4 процентни пункта. Според резултатите ПП/ДБ събира подкрепата на 23.7% от твърдо решилите да гласуват, а ГЕРБ - на 22.3%. 

Данните са от национално проучване, поръчано от bTV. То е проведено в периода 21 - 27 март сред 1014 лица над 18 години по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Със сигурност в следващия парламент биха влезли общо 5 формации. Трета политическа сила е ДПС с 13.6% подкрепа, а на четвърто място се нарежда "Възраждане" с 11.4 на сто. Пета остава БСП с най-ниския си досега прогнозен резултат - 7.3%. 

Проучването показва, че 10-15% от решилите да гласуват в неделя все още не са избрали коя формация да подкрепят и именно те ще решат победителя в изборите в последния момент. 

В сегашното проучване на агенцията 54% са заявили, че със сигурност ще гласуват, което означава, че може да се очаква 42-45% от имащите право на глас да излязат до урните. 

Сова Харис 

Шест партии биха влезли в Народното събрание, показват данните от национално представително проучване на агенцията "Сова Харис".

Почти 26% от респондентите (25,9) заявяват, че биха гласували за ГЕРБ-СДС, а 24,6% - за "Продължаваме промяната - Демократична България". На трета позиция, с 12,8 % подкрепа, се нарежда "Движението за права и свободи" (ДПС), следвано от "Възраждане" с 12,6%. Коалицията "БСП за България" би получила 7,8% от гласовете, а коалицията "Левицата!" - 4,1%.

Под четирипроцентовата бариера остават "Български възход" с 3,9% и "Има такъв народ" - с 2,9%.

Изследването е осъществено в периода 18-24 март 2023 г. сред 1000 български граждани, по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%. Изследването е по поръчка на "Пик Броудкастинг" АД.

От респондентите 42,4% заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 2 април парламентарни избори. Това означава, че до урните се очаква да отидат между 2,7 и 2,8 млн. души. 

Медиана

Данните сочат, че към момента ГЕРБ-СДС води пред коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" с около 2%. ПП-ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

"Възраждане", към момента, е трета политическа сила, като данните показват нарастване на потенциала им. ДПС са четвърти, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели - нещо нехарактерно за тази партия.

Друга новина от резултатите е очакваното прескачане на чертата за влизане в НС от страна на две партии, за които се смята, че са на ръба - "Български възход" и "Левицата". На въпроса "А ако днес, сега имаше парламентарни избори, за кого бихте гласували?" 4.5% от решилите да участват вота са готови да дадат глас за партията на Стефан Янев, а 4.3% - за новото социалистическо формирование.

Изследването е проведено в периода 17-22 март с 978 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю и е представително. То е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства. 

Към момента може да се очакват поредните "избори с най-ниска избирателна активност". Данните показват, че пред урните могат да се очакват около 2,5 млн. избиратели.

Парадоксална картина оформят резултатите от социологическо проучване "Медиана", което показва нагласите 10 дни преди предсрочния парламентарен вот. Данните не дават особени надежди за бърз изход от политическата криза. Независимо от това коя формация ще бъде първа и коя втора (респ. трета, четвърта) те ще трябва да решат много сложна гатанка.

Огромната маса избиратели не биха искали нито правителство, лидирано от ГЕРБ-СДС, нито от ПП-ДБ, нито коалиционно между потенциално първите две политически сили. Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.