Служебният министър-председател Стефан Янев покани на среща шефа на фирма "Сиела Норма", която трябваше да достави нови 1500 машини за гласуването на предсрочните парламентарни избори на 11 юли.

Премиерът ще направи последен опит да договори с Веселин Тодоров доставката, след като вчера ЦИК реши да прекрати процедурата за поръчката заради отказа на компанията да го направи на предложената от нея цена от 6,5 млн. лева без ДДС. От "Сиела Норма" заявиха, че разчетите на комисията се грешни и няма как машините да бъдат получени за такава сума.

На влизане в Министерския съвет днес Тодоров коментира пред журналисти, че е поканен от Янев да представи разчетите на компанията за необходимата сума, предаде БНТ. Той подчерта, че необходимата сума е 14 млн. лева без ДДС и фирмата му дори е готова да работи на себестойност без печалба.

"За да представим как изглежда разбито в най-големи детайли бюджетът, за да няма съмнение, че сме увеличили необосновано себестойността. По-скоро ние сме готови да работим на чиста себестойност без печалба. В ЦИК представихме същата разбивка, за да могат те да помислят, докато сме тук, на среща, дали за тях изглежда нормално, но като че ли най-важно е дали въобще този бюджет е възможен за държавата... Ще обявяват, няма как да не обявят нова поръчка или някаква нова процедура, но със сигурност не може повече прекратена. Или анекс към действащия договор, или нова поръчка", заяви Тодоров, цитиран от БНР.

Той изтъкна, че крайният срок, след който фирмата ще бъде в невъзможност да достави машините, е в 23.59 часа в неделя.

Очаквайте подробности...