"Най-важното е българите да мислят за България, а да не изпълняват нечии поръчки и да си сътрудничат с всички и да получават изгода от всички. Това е най-важното, защото ние постоянно разсъждаваме – България с ЕС ли е, или със САЩ, или с Русия. Постоянно поставяме тази алтернатива, но не бива да я има и изборът е ваш - сътрудничество с всички и ще е за благото на българския народ" - така руският посланик Елеонора Митрофанова коментира пред bTV шпионския скандал у нас и изгонването на руски дипломати.

Шестима бяха обвинени в края на март за шпионаж в полза на Русия. Според разследващите военнослужещи и държавни служители са събирали класифицирана информация с цел да я предадат на Русия. По-късно двама руски дипломати у нас бяха обявени за персона нон грата.

"Трябваше да се покаже лоялност към хазяите. Това се случва на ниво скандал, за съжаление, и няма нищо общо с действителността. Затова се отнасяме спокойно. В дипломацията има понятни ответни мерки - ваши дипломати също ще бъдат изпратени от Москва. Не е понятно на кого ще му е по-добре от това“, каза още Митрофанова.

Въпреки това, тя определи отношенията между Русия и България като нормални.

"В последно време заради скандалите, да кажем така, градусът на тези отношения се е понижил. Освен това мисля, че имаме голям потенциал за сътрудничество, който не е задействан въобще, а не е задействан заради сегашните съюзници, така да ги наречем, на България, които много искат да изместят Русия от всички сфери на сътрудничество. Мисля, че е това обаче е невъзможно“, изтъкна Митрофанова.

Според нея обаче България трябва да гледа собствения си интерес.