В кратко видеопослание, публикувано на Фейсбук страницата на британската дипломатическа мисия у нас, посланик Ема Хопкинс обясни как ще пътуват българите до Великобритания, ако се стигне до Брекзит без сделка с Европейския съюз. Записът е с български субтитри.

Тя потвърди, че сегашният режим на свободно придвижване ще приключи на 29 март и уточни, че, ако визитата в обединеното кралство е за период до 3 месеца, няма да е нужна виза, като в страната ще може да се влезе както с паспорт, така и с лична карта.

Хората, които смятат да останат повече от 3 месеца, ще трябва да подадат документи за разрешително за престой, което важи за три години.

"След изтичане на тригодишния период, ако искате да останете във Великобритания, ще трябва да кандидатствате допълнително като част от новата имиграционна система, базирана на уменията, която ще влезе в сила от 2021 г.", уточни дипломат №1 на Лондон.

Хопкинс обясни, че тези нововъведение не засягат българските граждани, които към момента на излизане на Великобритания от ЕС вече живеят в страната.

Само преди дни посланикът отправи подобно послание и към британците, които живеят в България.