За последните няколко месеца в посолството на Великобритания в София са пристигнали множество запитвания от британски граждани, които са се установили в България, за тяхното бъдеще след Брекзит - това заяви във видеообръщение във Фейсбук Н. Пр. Ема Хопкинс - посланик на Обединеното кралство,  успокоявайки сънародниците си.

"Искам да ви уверя, че аз и моят екип в посолството работим здраво, за да гарантираме, че правата ви са защитени в случай, че бъде договорена сделка с Европейския съюз, но и при напускане на Съюза без сделка", отбелязва посланик Ема Хопкинс.

Приоритет за британското правителство е да бъде постигната сделка в Европейския съюз.

"В последните няколко седмици получих уверение от българското правителство, което ще предложи реципрочна програма за британските граждани, избрали България за свой дом, че ще продължат да живеят, да работят и да учат тук", казва още британският посланик в София.

Във видеото следват инструкции към британските граждани в България как да си извадят документи за пребиваване, ако не са го направили, както и напътствия за здравни документи, банкови сметки и т.н.

 

 

Хопкинс съветва британските граждани да се обърнат към посолството при необходимост от още съвети.

По-рано днес българският външен министър Екатерина Захариева обяви, че българите ще пътуват без визи за Великобритания след Брекзит.

В същото време британският премиер Тереза Мей и лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин се срещнаха, за да обсъдят процеса на излизане на Великобритания от ЕС, предаде Ройтерс.

Говорител на лейбъристите каза, че срещата е била "полезен обмен на мнения" относно това как трябва да действа страната по пътя към Брекзит. Говорителят допълни, че тонът на срещата е бил "сериозен и ангажиран" и че двамата са се договорили да се срещнат отново. Лейбъристкият говорител каза, че на срещата "Джереми е защитавал алтернативния план на лейбъристите за Брекзит", без да навлиза в подробности.

Преди срещата запознати опозиционни източници казаха, че Корбин имал намерение да поиска от Мей правителството да проявява по-голямо уважение към волята на парламентаристите и да се откаже от идеята да разглежда варианта на Брекзит без споразумение с Брюксел по условията на развода. Източниците казаха и, че Корбин имал намерение да изтъкне пред Мей предимствата на лейбъристкия план за Брекзит, а именно запазване на членството на страната в митническия съюз и единния пазар на ЕС при съответното съблюдаване на правата на трудещите се, на стандартите в сферата на защита на правата на потребителите и защитата на околната среда, предаде ТАСС.