Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и депутатът от "Продължаваме промяната" Искрен Митев получиха наказание след скандала в пленарната зала вчера. Двамата стигнаха почти до бой в присъствието на деца, които гостуваха в парламента по повод 1 юни.  

На народните представители е наложено "порицание" по правилника на Народното събрание заради създаване на безредици в пленарната зала, съобщи в началото на днешното заседание зам.-шефът на парламента Кристиан Вигенин.

Вигенин посочи, че се е запознал със стенограмата и видеоматериалите от вчерашното заседание и въз основа на правилника на НС налага мярката. Митев и Костадинов могат да възразят срещу нея в тридневен срок.

Повод за вчерашното напрежение в пленарната зала станаха думите на депутата Искрен Митев от ПП към лидера на Възраждане Костадин Костадинов по време на дебатите по промените в Закона за досиетата.

Митев се обърна към залата с думите, че "господин Копейкин" има спестявания в евро но е против приемане на еврото, както и че е против ваксините, но в групата му има ваксинирани.

Снимка: БТА

"Стана ясно, че господин Копейкин (така нарече Костадин Костадинов - б.р.) предаде хората, защото си купи къща с техните пари, парите, които му останаха си ги превърна в евро, ваксинира се и накрая вдигна карта, за да покаже, че е повече човек от другите", заяви Искрен Митев от парламентарната трибуна, от което последваха закани, спречкване и се стигна почти бой.

Лидерът на "Възраждане" веднага поиска думата от председателстващия заседанието Кристиан Вигенин, но не му беше дадена, защото наред да говори беше Тома Биков от ГЕРБ. Тогава Костадинов отиде до Вигенин и го предупреди - "на тоя тъпак ще му разбия носа". На свой ред Вигенин се опита да опита да го успокои.

Снимка: БТА

"Аз мисля, че всичко, което казах от трибуната беше вярно. А това, което видяхме, е, че Костадин Костадинов явно се припознава в думите, които казах", коментира тази сутрин Искрен Митев пред bTV. "Той стана, дойде при мен и с обиди и заплахи. Виждате, когато един човек застане до теб, това за мен е насилие. Този човек се опита да заглуши думата ми, да ми отнеме правото да кажа това, което хората смятат за вярно", допълни депутатът от ПП. 

Относно наказанието за сблъсъците Митев каза, че ще приеме административната санкция, каквато и да е. "За мен най голямото наказание е, че трябва да търпя, да слушам неистини от трибуната или някой да заблуждава хората и затова се противопоставих", уточни той.

Снимка: БТА

Днешното пленарно заседание започна с декларация за Деня на Ботев и загиналите за свободата на България от името на ПГ на "Продължаваме Промяната" и на ПГ на "Възраждане".

Днес в цяла България тържествено ще бъде отбелязана 146-та годишнина от героичния подвиг на Ботев и неговата чета, заяви Кристиан Вигенин при откриването на заседанието.

Всеки българин ще спре забързания си ежедневен ритъм, за да се преклони пред безсмъртието на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, посочи той и призова днешното пленарно заседание да се проведе в дух на уважение и почит към героичния подвиг на нашите предци.

В началото на днешното пленарно заседание Георги Свиленски от БСП призова ГЕРБ и ДПС да помогнат в спор между управляващите. Причина за това стана липсата на консенсус между управляващите за предложението за промяна в бюджета на "Има такъв народ", с което да се дадат още 20 млн. лв. на държавните университети за заплати на академичния състав.

"Предлагам тази точка да отпадне. Не е подготвена промяна на бюджета и в пленарната зала, и от Министерския съвет. На второ място - единствено правителството, съгласно конституцията, може да предлага промяна на бюджета. Неправомерно е това да се прави от народните представители. Трябва да изчакаме Министерският съвет да внесе промяна в бюджета", каза Филип Попов от Левицата.

"Г-н Попов, изумена съм! Мислех, че това ще го направите по време на дебата, а вие го направихте още преди да започнем точката. Тук с този параграф и закон, не предлагаме никаква промяна в бюджета. Не променяме рамката разходи, приходи, за да чакаме някакъв закон за актуализация. Опитваме се да оправим грешка, която сме допуснали. И тук бих задала въпроса - защо народните представители имаме право да правим предложения между първо и второ гласуване на бюджета, след като нямаме право изобщо да работим по него", отвърна му Ива Митева от ИТН. Тя призова Попов да поиска тълкувание от Конституционния съд на текста от основния закон, който цитира, за да "няма повече спекулации".

Снимка: БТА

Позволихте на г-жа Митева да направи реплика на г-н Попов и да обясни как е изумена с назидателен тон, обърна се Крум Зарков към председателстващия заседанието Кристиян Вигенин. "Единственото изумително е, че днес има предложение за изменение в държавния бюджет, подписано от народните представители за първи път от 32 г.", коментира Зарков. 

Ще призова не експертите юристи, но двама уважавани от мен икономисти - г-н Цонев (зам.- шефът на ДПС Йордан Цонев) и г-н Ананиев (бившият финансов министър от ГЕРБ Кирил Ананиев), да излязат от тази трибуна и да кажат това допустимо ли е?, заяви Свиленски от трибуната.

Днес Народното събрание предстои да изслуша и вицепремиера Калина Константинова за решението на правителството за прекратяване на плана за изселването на бежанци от Украйна.