Страната ни ще получи 2,9 млн. евро помощ от ЕС за справяне на кризата с африканската чума у нас. Това ще бъде първи транш за покриване на спешни разходи, стана ясно на брифинг на Министерство на земеделието и храните. До 30 дни трябва да получим още 11 млн. евро за компенсация на вече ликвидирани огнища на чумата в свинекомплексите.

Това стана ясно след среща на земеделския министър Десислава Танева и еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Европейският съюз ще подпомага финансово страната ни до окончателното приключване на случаите с африканска чума по свинете, уточни д-р Александра Митева от Агенцията по храните:

"Тези 11 милиона се актуализират всеки месец и като процент, като сума за съфинансиране от страна на Европейския съюз, това нещо всеки месец ще се надгражда".

На извънредна пресконференция в агроведомството уточниха, че собствениците на нерегистрираните домашни прасета, които превантивно са ги умъртвили, ще получат по 300 лв, но сумата е не за всяко прасе поотделно, а за цялото лично стопанство.

От земеделското министерството обясниха и предприетите мерки за ограничаване на заболяването.

Задължителни мерки за превантивно умъртвяване на домашните прасета са въведени в 23 области. Мерките са в три направления: диви животни; индустриални ферми - набляга се на мерките за биосигурност; частни дворове - редуциране на животните в рамките на 20 км от фермите.

Какво ще се случва оттук нататък:

Да се ликвидират източниците на зараза - болните животни и отпадъците около тях. Загробването е мярката и извършването на дезинфекция. Другата стъпка - да не излагаме другите територии, до които не е стигнала заразата. На по-късен етап, след локализиране на инфекцията, ще се започне с мерки за изкореняване. 

Поставени са 400 капана за диви прасета. Капаните действат от днес. Сдруженията правят още. Те ще бъдат поставени в съгласуване с горските стопанства. Целта е да се намали популацията на диви свине.

В събота започва ловният сезон за птици. От 2975 налични ловни дружини 104 няма да имат право да ловуват заради огнищата на африканска чума.

От МЗХ добавиха, че проблемът започва да се политизира по повод критиките, които по-рано на брифинг отправиха от БСП. От "Позитано" разкритикува премиера, че в разгара на чумата се среща с футболен клуб "Арда" и поиска прокуратата да се намеси заради бездействието на длъжностните лица, които са довели до епидемията. Както и държавата да сключи рамков договор с 2000 ветеринари на частна практика, които работят само с големите свинекомплекси..

"Това са мерките и други мерки няма. Разбирам, че са непопулярни, но не са в полза на конкретен стопанин", заяви в отговор доцент доктор Янко Иванов, заместник министър на земеделието.

"Пропуски има! Не ги отричаме. Пропуските са, вместо да редуцираме популацията на диви прасета ( ...) Защото ловците трябваше да го свършат. Ние можехме да ги приканваме и да има стимули. Мерки има и сега ще видим колко са ефективни. Другият пункт, в който ние не успяхме, е относно личните стопанства, които не са регистрирани и за голямо съжаление създават проблеми", призна още той.

Втори ден в община Свищов продължава бедственото положение и умъртвяването на прасетата от засегнатата промишлена ферма в село Българско Сливово.

Военното поделение в Белене ще се включи с техника за изкопаване на ямите за загробване на животните, а жандармерията ще поеме част от дежурствата по охрана на площадката, предаде БНР.

През целия ден камиони с полицейски патрули извозват убитите прасета от свинекомплекса в Българско Сливово до бившето селскостопанско летище, където са загробват животните. Кметът на Свищов Генчо Генчев заяви, че в момента тече евтаназията и до довечера може да надхвърли 10 хиляди животни.

Хората в Българско Сливово коментираха, че е по-добре да се изчисти свинефермата от чумата, за да има спокойствие.

Над 95 процента от прасетата в лични стопанства в Смолянско вече са умъртвени, съобщиха от областната дирекция по безопасност на храните. Около 400 са свинете в лични стопанства в областта, за които ветеринарните власти предписаха да бъдат умъртвени като част от мерките за справяне с проблема. На територията на област Смолян няма установени случаи на АЧС.

Приключва и загробването на близо 60 000 прасета в Русенско.

Не е добре въпросът с африканската чума по свинете да бъде политизиран, защото той засяга националната икономика и сигурност и тук политически заигравки не бива да има. Това каза заместник-министърът на земеделието Янко Иванов на пресконференция по повод актуалната ситуация след взетите мерки срещу вируса африканска чума по свинете.

Заместник-министърът благодари на стопаните на животни, които са отговорили на призивите на министерството и доброволно са заклали и оползотворили своите животни. "За това ние ще им предоставим финансова подкрепа, за да могат да почистят дворовете и в следващ момент да ги населят отново", обясни той