Демонстрация под надслов "Окупация на Народното събрание. Всички вън" се провежда край парламента на фона на предстоящото обсъждане на вота на недоверие в Народното събрание. Организаторите на акцията - професор Велислав Минеков, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, призoваха във Фейсбук, недоволството от днес - 12-ия ден на протести, да премине в гражданско неподчинение.

Минути след 7 ч тази сутрин първите протестиращи започнаха да се събират пред Народното събрание. Организаторите на протеста и протестиращи граждани са категорични, че настояват за оставка на управляващите, на правителството, както и на депутатите. Освен това, запазват искането си за оставка на главния прокурор.

Към 9 часа стотици протестиращи блокираха движението пред сградата на Народното събрание с възгласи "Оставка". Протестът засега минава спокойно, без ексцесии. 

Целият район около парламента е наситен от полиция, а пред сградата строят два реда полицаи, които следят за сигурността.

Снимка: БТА

Гражданско неподчинение, национална стачка и блокада на Народното събрание - това предвиждат организаторите на недоволството срещу правителството днес, когато депутатите ще гледат петия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". От днес протестиращите втвърдяват подхода си с блокиране на парламента, Съдебната палата и ключови институции и транспортни трасета.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Около обед протестиращи блокираха за няколко минути и метрото в посока "Младост", съобщиха от "Метрополитена".

Недоволните скандират "Не искаме подмяна, искаме промяна": "Страшно много полиция, не мога да разбера от какво ги пазят толкова. Хората си протестират, имат право да протестират, това е демокрацията. Този политически елит е изчерпан. Трябва да си подадат оставките. И не само те";

"Въпросът е, че трябва да се случи абсолютно пълна промяна, не говорим просто да падне тази корумпирана шайка, а абсолютно всички. Ние нямаме в момента нужда от подмяна. Имаме нужда от тотална промяна";

"Потъпкано ми е достойнството! Срамувам се като излезна, аз не съм била дълго време в България, като ме попитат откъде съм, хората какво знаят за нас", споделиха пред БНР част от протестиращите.

Министри готови за оставка

"Винаги съм готов с оставка", заяви по-рано сутринта правосъдният министър Данаил Кирилов на влизане в сградата на Народното събрание. Той уточни, че спазва забраната на премиера да не пуска статуси във фейсбук.

Снимка: БНТ

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки изрази готовност да подаде оставка, на влизане в сградата на Народното събрание.

"Готови сме веднага, напускали сме общинския съвет преди много години, дадохме пример тогава". Според него е абсолютно сравнимо, защото общинските съветници са избираеми, народните представители също.

"Хората искат оставка на всички, всички управлявали последните 30 години. Готов съм веднага да отида и да говоря с протестиращите. Никога не сме подкрепяли никого, нито правителството, нито псевдоопозицията и ще намерим начин да се разграничим и днес", категоричен беше Марешки.

Дебатът по петия вот на недоверие срещу кабинета приключи на обяд. Той отново беше внесен от БСП, този път заради несправянето с корупцията. Дали вотът ще бъде успешен или не ще стане ясно в сряда. Предварителните сметки обаче показват, че той няма да мине. Единствено БСП и ДПС ще го подкрепят, но гласовете им не стигат.

Протестът се втвърдява

Въпреки, че дебатите по петия вот на недоверие към кабинета приключиха на обяд, протестиращите заявиха, че остават пред парламента до довечера.

Във Фейсбук по-късно от т.нар. Отровно трио анонсираха преминаването към гражданско неподчинение днес и написаха, че всички, които не могат да пътуват да се чувстват свободни да развихрят въображението си и да блокират ефективно всяка една държавна дейност там, където са. Като естествени точки за блокиране са държавните и общински учреждения в цялата страна.

"Блокирайте важни кръстовища, пътища, магистрали, гари и летища", написаха в социалната мрежа.

СДВР за протеста

Към 13 часа няма сериозни нарушения на обществения ред в София, съобщиха от Столичната дирекция на вътрешните работи. Остава засилено полицейското присъствие пред сградата на парламента.

МВР няма информация за блокирани административни сгради в София или кръстовища. Остава затворено движението на бул. "Цар Освободител" пред парламента. Снощи протестът в София също е преминал без напрежение, няма задържани.

За пореден ден в центъра на София не са забелязани агитки или групи, които да търсят сблъсъци с полицията и ескалация на напрежението.

От МВР призовават хората, участващи в днешните протести, да спазват закона и да не нарушават общественият ред.

"Нека се скандира, нека има транспаранти и плакати, но всичко трябва да остане в рамките на закона. МВР затова е МВР да опазва обществения ред - да не допуска нарушения и престъпления и да осигури нормалната работа и нормалното функциониране на институциите. Ние сме предприели необходимите действия по опазване на обществения ред, но основното, което искаме да призовем всички е: Запазете протеста мирен", призова по-рано заместник-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.