Левицата е на крачка от исторически обрат в София. Разликата от 5% между двама кандидати на балотаж не се е случвала досега, това заяви политологът Петър Чолаков.

За "Тази сутрин" по bTV той подчерта, че резултатът на подкрепената от БСП Манолова ще даде допълнителен тласък, ако тя реши да създаде бъдещ политически проект.

По думите на Чолаков в дните преди втори тур от местните избори от ГЕРБ са "пренавили пружината" след медийните появи на премиера Бойко Борисов и отправените послания срещу Манолова.

"В очите на някои хора Мая Манолова излезе жертва, което ги накара да гласуват за нея", допълни още той.

Петър Чолаков

Снимка:bTV

Политологът Стефан Георгиев смята, че голяма част от десните избиратели са гласували за районен кмет, но не са подкрепили кандидат за кмет на община.

Той беше категоричен, че резултатът на Мая Манолова е безпрецедентен за "синя" София.

Според него изборите са били трудни за прогнозиране и измерване. Като акцент от изборите Георгиев изтъкна, че се забелязват много близки дистанции между кандидатите.

Стефан Георгиев

Снимка:bTV

"Всъщност изборът "не подкрепям никого" и гласовете на втория кандидат от балотажа са повече от тези на победителя", подчерта той.

Георгиев смята, че това ще предизвика преосмисляне на избирателите. Той обясни, че на местата, където ГЕРБ губи изборите, не означава, че БСП се възражда. Според него става въпрос за акумулиране на протестен вот.