Повод за изказването на Цветанов бяха изявленията на пловдивския митрополит Николай, който нападна с думи сегашния кмет на Пловдив Иван Тотев по време на няколко проповеди в храмовете, предаде Агенция "Фокус".

"Категорично заявявам, че ПП ГЕРБ допринесе много за подпомагане на всяка една религия", каза Цветанов. Той добави, че религията е част от духовността на населението и част от многообразието, в което живеем.

"Аз не съм човекът, който ще дава оценка за действията на пловдивския митрополит Николай, аз го уважавам", каза още Цветанов и добави, че обществото ще даде тази оценка.

"Но категорично заявявам, че Иван Тотев е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Пловдив", заяви заместник-председателят на партията.

По думите на Цветанов, Тотев е допринесъл много за популяризирането на Пловдив като туристическа дестинация. Не напразно за София и Пловдив се твърди, че има чувствително увеличение на туристическия поток.

"Това означава, че Тотев и неговия екип са създали една атмосфера Пловдив да спечели надпреварата в оспорван дебат със София, Велико Търново и Варна и ще бъде европейска столица на културата през 2019 година. Това е голяма награда за пловдивчани”, смята Цветанов.

Цветанов не коментира обвинението срещу кмета на Карлово

Цветан Цветанов отказа да коментира повдигнатото обвинение на карловския кмет д-р Емил Кабаиванов и изявленията му, че всичко се случва по "поръчка на силните на деня".

Цветанов се срещна със симпатизанти в Стара Загора, където обяви номинациите на ГЕРБ за кметове на общини на предстоящите избори.

"Не искам да се бъркам в политическия микроклимат на Реформаторския блок, образуван от няколко политически формации, за мен по-важно е в предстоящите местни избори кандидатите да изложат своите управленски програми и идеи и най-достойният да вземе кметския пост”, каза Цветанов.

Той не пропусна да изтъкне, че въпреки че от ГЕРБ имат кандидат за Карлово, той уважава досегашния кмет Емил Кабаиванов.